Milyen görbe határolja az egy pontból fix sebességgel, mindenféle irányba indított ferde hajítások útvonalait?
100 m magasságban felrobbantunk egy petárdát. Sok millió részre robban, mindegyik szilánk 20 m/s-mal indul, mindenféle irányban, ferde hajítással, légellenállás elhanyagolásával. (g=10)
Milyen görbe forgatásával lehet határolni azt a térrészt, amelyben a szilánkok repülnek?
A kérdés korrekt. Esetleg a 17:55-ös kedvéért lehet úgy is mondani, hogy az a kérdés, hogy melyik forgás (a feladat hengerszimmetriája okés) felület által határolt térrészben találhat el egy-egy pontot egy szilánk.
A 17:58-asnak: dehogynem. Egyrészt eleve potenciálos erőtérben van kitűzve a feladat. Másrészt elsőre felejtsd el, hogy kezdetben 100 méter magasan van a petárda, oldd meg így a feladatot, a kapott megoldásodat egy a robbanástól 100 méterre a g vektorokra merőleges síkkal elvágva kapjuk a végeredményt az eredeti feladatra.
Hasonló feladat volt nemrég kitűzve a KöMaL-ban is, talán annak a megoldása segít elindulni:
Ha valakinek megvan az újság, akkor ott részletesebben is leírnak többféle megoldást.
Fogalmazzuk át a feladatot a matekosoknak.
Vegyünk fel Descartes-koordinátarendszert úgy, hogy az y-tengely g-vel ellentétes irányban mutat, és a robbanás helye van az origóban. Legyen v0 = 20 m/s. Keressük a burkológörbét az x ≥ 0 félsíkban, és legyen 0 ≤ φ0 ≤ π egy repeszdarab kezdősebességének az y irányú egységvektorral bezárt szöge. Ekkor a repeszdarab pályájának egyenlete
g*x^2/(2*v0^2*(sin(φ0))^2) – x*ctg(φ0) + y = 0.
A feladat: Adott y-hoz melyik a legnagyobb x, amire létezik φ0, hogy van megoldása az egyenletnek? Az y = x(y) görbe fogja adni a kérdéses burkolót. (y, x, φ0 mind valósak meg ilyenek…)
v₀ = 20
y₀ = 100
Az α szögű ferde hajítás pályája:
x = t·v₀cosα
y = y₀ + t·v₀sinα - g/2·t²
- - - -
y = y₀ + x·tgα - g/2·(x/(v₀cosα))²
Tudjuk, hogy 1/cos²α = tg²α + 1
Jelenleg g/(2v₀²) = 1/80
Legyen tgα = c
Ezekkel:
y = 100 + x·c - (x²/80)(c²+1)
(x²/80)·c² - x·c + (x²/80 + y - 100) = 0
Az (x;y) koordinátát akkor fedi le a pálya, ha van olyan c, amire ez az egyenlet megoldható; vagyis ha a c-ben másodfokú egyenlet diszkriminánsa nem negatív:
x² - 4(x²/80)(x²/80 + y - 100) ≥ 0
x²/20·(20 - x²/80 - y + 100) ≥ 0
y ≤ 120 - x²/80
Ez tényleg parabola.
4-es válaszoló vagyok.
Hát én mondjuk nem tudom követni az előző bonyolult matekot, de örülök, hogy parabola lett, mert így jól tippeltem.
5-ösnek:
válaszodból arra következtetek, hogy mivel a pályagörbék aszimptotikusan közelítik a függőleges síkot, ezért nem lehet parabola.
Én viszont alig látok a gyanútól, hogy de. A parabola is pont ilyen.
Van olyan fogalom, hogy érintő vektor? Vagy érintő egyenes, vagy mi, ami parabola esetén szerinten x növekedésével a függőlegeshez tart. Szerintem aszimptotikusan is.
Persze aki tényleg ért hozzá, könnyen leiskoláz engem, ha rosszul gondolom, mert csak halvány emlékeim vannak matekból.
bongolo: Köszönöm!
Akkor így megvan a max. kiszóródási táv is: √(120·80)
és az ehhez tartozó szög is a másodfokúból: arctg(1/√6) ~22.2°.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!