Menyire nehéz házi körülmények között egy növény génmódosítása?
Mi számít génmódosításnak?
Génsebészet házilag kizárt.
Mutációk előidézése megoldható pl kémiai, fizikai mutagének alkalmazásával.
De a hagyományos, keresztezésre és mesterséges szelekcióra épülő nemesítést is lehet génmódosításnak nevezni, az meg magától is végbemegy.
A következő generáció módosítása rendkívül egyszerű, ill. az oltás is génmódosítás, az is nagyon egyszerű.
Ültess almát (magról), és rögtön meglátod.
Az IRÁNYÍTOTT módosítás, ahol te mondod meg, mi történjen - nem megoldható.
"az oltás is génmódosítás"
Én az oltást nem nevezném génmódosításnak. (Persze, ahhoz, hogy egyértelműen eldöntsük, az-e, először tisztázni kéne, mit értünk génmódosítás alatt.)
Az oltás egy szervátültetés. Az igaz, hogy ennek következtében egy egyedben különböző genetikai állományú sejtek lesznek, de maguknak a sejteknek a genetikai állománya nem változik.
Elnézést kérek a 2. válaszolótól. Tényleg bekövetkezhet oltványozásnál horizontális géntranszfer. (Ráadásul én is olvastam a cikket, csak kimen a fejemből. :S)
"az oltás is génmódosítás."
Ez így nem igaz, de az előfordulhat, hogy mellékes következményként létrejöhetnek kiméra sejtek.
"... létrejöhetnek kiméra sejtek."
Javítsatok ki ha tévedek, de tudtommal a kiméra olyan (többsejtű) élőlény, amelyben eltérő genetikai állományú sejtek vannak (különböző zigótáktól származó sejtek).
Tehát szerintem olyan, hogy "kiméra sejt" nem létezik.
De az oltást én sem nevezném génmódosításnak, legfeljebb olyan eljárásnak, ami során (nem szándékos) "génmódosulás" történhet. (De ezért is írtam, hogy először akkor tisztázzuk azt mit nevezünk génmódosításnak.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!