Hibás-e hogy a szemlencse képalkotását úgy ábrázolják hogy a retina ( a szem idegszövete, szenzora) a szemlencse fókuszában van?
Eleve tulajdonképpen nem egy lencse van a szemben, hiszen a szemlencse felületei mellett fénytörő felület (ráadásul sokkal erősebben) a szaruhártya külső felszíne.
De ha a fénytörő részeket egy lencsének vesszük is, akkor is, ettől egy ideálisan működő szemben (ahol az éles kép a retinára esik) a retina pont a képtávolságnak (k) megfelelő távolságra lesz, ami nem egyenlő a fókusztávolsággal (f).
1/f = 1/k + 1/t
t = tárgytávolság
Ugyanakkor ha a tárgytávolság elég nagy, akkor az 1/t értéke elhanyagolható lesz, tehát a fókusz- és képtávolság jó közelítéssel megegyezik. Tehát ha távolra néző szemet ábrázoltak így (a szembe nagyjából párhuzamosan esnek a fénysugarak), akkor nem olyan rossz az ábra (persze lehet, hogy csak szimplán nem értettek hozzá). Ha közelre nézéskor (is) így ábrázolták, akkor az ábra hibás.
A szaruhártyán kb. 42 D a fénytörés, a szemben összesen nagyjából 60 D (de ez változhat), ha jól emlékszem, de nem néztem utána.
A tárgy- és képtávolságból könnyen kiszámolható a képződő kép mérete (az emberi szem átmérője durván 2,5 cm).
Kiszámoltam!
ha 50-60 dioptriás a szemlencse, akkor a fókusz 2cm és 2cm-nél valamivel kisebb. A retinára vetített kép kevesebb mint egy négyzet cm.
A legtöbb ábrázolás helytelen: a retina nem a szemlencse fókuszában van hanem a fókusz után kb. egy centire.
nem merem pontosabban kiszámolni, mert az jönne ki hogy a fókusz után kb fél centire képződik a kép, és csak nagyon kicsi lenne.
De itt egy szerintem hibás ábrázolás:
A jobb oldali kép valóban úgy ábrázolja, hogy a fókuszpont a retinán van, de mivel itt távoli tárgyra néz a szem, és a képből érkező fénysugarak nagyjából párhuzamosak, nincs nagy eltérés a valóságtól (a képtávolság lényegében megegyezik a fókusztávolsággal, mint fentebb is írtam.
A második képen az egy pontból kiinduló sugarak gyűlnek össze a retinán. Azaz nem a lencse fókuszpontja, hanem épp az éles kép esik a retinára. (A fókuszpontban az egymással párhuzamosan futó fénysugarak gyűlnek össze.)
Ez a két ábra egymás mellett főleg azért érdekes, mert az elsőn nem törik a fény a szaruhártyán, a másodikon pedig igen. Annyiból viszont mindkettő OK, hogy bármilyen messzire lévő tárgyra is áll élesre a szem, mindig a retinán képződik az éles kép arra a távolságra nézve.
Azt nem szabad elfelejteni, hogy a szem nem fixfókuszos, hanem amolyan gyenge zoom optika. A szaruhártya (és az üvegtest) törőereje fix, de a szemlencséé változik, tehát az eredő fókusztávolság sem állandó. Ez is látszik a rajzokon, csak nincs kiemelve! Ha valamit még érdemes lett volna berajzolni, azok tehát az eltérő fókuszpontok a két esetben, hol közelebb, hol távolabb a retinához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!