Hol lehet éves időjárás előrejelzést találni?
Illetve ezen az oldalon ha még körülnézel sok mindent találsz az időjárásról.
Próbáld meg a Dávid naptárat. Állítólag egész jól bejön neki és most az idei év eleje is stimmelt ahogy néztem.
Ez csak gyors összefoglalása, asszem pénzért lehet megvenni, de nekem annyit nem ér meg....
Én ilyesmit tanulok.
Egy évre ha valaki előre jelzi az időjárást, az hülyeség.
Az időjárás valószínűségszámításon alapszik.
Ez azt jelenti, hogy a mai jelenségekből, pl hőmérséklet, légnyomás, ciklonok mozgási sebessége és iránya stb. megmondják, hogy melyik az az időjárási jelenség, ami holnap a legvalószínűbb.
Ennek van egy természetes bizonytalansága.
Mivel a holnap utánit már a holnapi legvalószínűbből származtatják, ezért a bizonytalanság egyre nagyobb. Egy hét után már olyan nagy az eltérés a lehetséges események között, hogy nem lehet semmit se jósolni.
Esetleg, ha a népi megfigyeléseket megnézed. Pl. Szentgyörgy nap előtt ahány nappal kuruttyolnak a békák, annyi ideig utána nem szólalnak meg, hanem hideg lesz.
Ez azért adhat támpontot, mert az őseink megfigyelték a természetet, és azt jegyezték le, amit tapasztaltak.
De azóta már változtak azért a jelenségek, valamint ez is csak egy bizonyos valószínűségen alapul.
Mondjuk ha ekkor és ekkor ez történik 60%-a valószínűsége, hogy a következő hónap esős lesz.
Ez pedig koránt sem biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!