Mondanátok valami érdekes kisérletet ami otthoni háztartási eszkökkel is kivitelezhető?
Tudod, mit? Mégis mondok, ebbe nem halsz bele, és látványos is. :) Ha van olyan porszívód, ami tud fújni is (esetleg hajszárító is jó hideg fokozaton, ha elég nagyot fúj), akkor fújj felfele vele, és tegyél a gázsugárba egy pingponglabdát. Ha jól csinálod, a legnagyobb meglepetésedre nem fog elrepülni, hanem ott táncol majd, mint Tom, amikor kiütötte a tűzcsapot. A jelenség magyarázata, hogy az áramló közegben kisebb a nyomás, mint a nyugvóban (Bernoulli tétele), tehát ahogy ki akarna esni a labda a gázsugárból, a nyomáskülönbség visszahajtja a sugár közepe felé. A tánc pedig a labda körüli áramlás örvényes volta miatt keletkezik.
Hasonló kísérletet lehet csinálni egy tölcsérrel is, amibe bele teszel egy pingponglabdát, és megpróbálod a labdát kifújni. Szerencsés (= megfelelő tölcsér- és légáramlásparaméterek) esetben szintén Bernoulli bácsi miatt nem fog sikerülni.
Fogj egy konzerves üveget és önts bele vizet. Szórj bele annyi sót, amennyit csak felbír oldani a víz (ha túlöntötted, akkor tegyél a szűrőbe egy papírzsebkedőt és szűrd át). Tedd olyan helyre, ahol semmilyen mozgás nincs és pár nap múlva a só kimászik az üvegből.
Ha a konzerves üvegbe ecetet öntesz és beleteszel egy csontot, akkor pár napon belül gumiszerű lesz, hajlíthatóvá válik.
Kólába egy (vagy több) szem mentos cukorka = szökőkút lesz.
Ne a nappali szőnyeg közepén csináld... :)
Meglepő kísérlet: Rázz fel egy dobozos szénsavas üdítőt, vagy kérj meg valakit, hogy rázza jól fel. Egyszerűen kopogtasd végig az egész falát körben. Bontsd ki és csodák-csodájára nem fog kifutni az üdítő.
Végy egy teafiltert, szórd ki belőle a teát, állítsd hengeralakba a filtert, és gyújtsd meg az alját. El fog szállni. :)
Ehhez tartozik egy sztori is, így "látványosabb".
Van egy ember, aki rakétát szeretne venni (gyújtózsinórost). Bemegy az üzletbe, nézegeti az árut, de túl drágának találja. Megpróbál egyezkedni a boltossal. Azt mondja neki, hogy nem kell minden része a rakétának, mert anélkül is működni fog, így ha azokat eltávolítja a szerkezetről, aki ő olcsóbban vinné el. A boltos csak csodálkozik, nem hiszi el, amit a vásárló mond, de azért belemegy, hátha lát valami érdekeset. Kérdezi az emberünktől, mik nem kellenek neki.
Emberünk elkezdni sorolni: (ilyenkor még egyben van a filtered) nem kell nekem a gyújtózsinór (leszeded a filter madzagját. Aztán nem kell nekem a lőpor sem (kiszórod a teát).
A boltos most már nagyon kíváncsi, h mitől fog ez működni, így megkéri a vásárlóját, most csinálja végig. Emberünk meggyújtja a rakéta (teafilter alját, miután szépen, hengeralakba felállítottad) alját, és lám, a rakéta repül! :)
Kicsit dedós, de mikor én ezt ötödikben láttam, nagyon tetszett! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!