Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Leírná valaki a savak erősségi...

Leírná valaki a savak erősségi sorrendjét?

Figyelt kérdés
Tudom hogy a savak disszociaciós állandójuktól függ az erősségük de erre vonatkozó táblázatot nem találtam. Főleg arra kéne az erősségük, hogy melyik sav tudja kiszoritani másikat sójából.

2016. ápr. 10. 11:00
 1/5 anonim ***** válasza:
2016. ápr. 10. 14:28
 2/5 Walter_Dornberger ***** válasza:

a hidrogén halogenidek közül a legerősebb a sósav, azzal ki lehet szorítani a többi halogenidet.

az ásványi savak sorrendje:

HCl-HNO3-H2SO4

Tehát a kénsav a legerősebb, az ki tudja szorítani a sósavat is (NaCl ből) és a salétromsavat is (KNO3-ból)

Érdekességnek megjegyzem, hogy pont így csináltak tömény salétromsavat, mielőtt Fritz Haber kitalálta az amónia szintézist.

Ezzel lehet in-situ nitrálni is, de vákuumban ledesztilálható a cc.HNO3 is.

(elég brutál anyag, csak üveg eszközbem stb, mert a gumi elemeket meggyujtja a salétromsav gőze)

2016. ápr. 10. 19:30
 3/5 A kérdező kommentje:
Most lehet én értelmezem rosszul az első válaszoló linkjét, de ott a HCl-tól a HBr-ot és a HI-ot is erősebbnek írja. Emellett utána olvastam hogy a sósav vagy salétromsav az erősebb-e és kb. mindenki mást írt. Most akkor ezzel mi a helyzet?
2016. ápr. 11. 18:13
 4/5 Vak Bottyán ***** válasza:
100%

A sósav jóval erősebb a salétromsavnál, a sósavnál pedig kicsit erősebb a hidrogén-bromid. A hidrogén-jodid erősebb a -bromidnál is, ez a HI erőssége kb. megegyezik a kénsavéval.

A savak pKa értékeit érdemes nézni. Ez a savállandó negatív tízes alapú logaritmusa. Ez az érték minél kisebb (negatívabb), annál erősebb a sav.

A HCl pKa-ja pl. -9, a HBr-é szintén -9 kb. A kénsavé és a HI-é -10. A salétromsavé viszont csak kb. -1,5, tehát gyengébb sav az előzőeknél.

2016. ápr. 14. 23:03
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi! Ment a zöld kéz :)
2016. ápr. 16. 11:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!