Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » KÉMIA, amidok elnevezés. Jól...

KÉMIA, amidok elnevezés. Jól rajzoltam fel?

Figyelt kérdés

konstitúciós képletet kell felrajzolni. Nem vagyok kémiazseni, ezért szeretnék megbizonyosodni arról, hogy jól írtam-e fel.

N-fenil, N-vinilmetánamid

[link]

2016. ápr. 8. 16:54
 1/10 Walter_Dornberger ***** válasza:

Szerintem :

N,N (fenil, vinil) - formamid

2016. ápr. 8. 17:17
 2/10 A kérdező kommentje:
A név adott volt, nekem felrajzolni kellett hozzá a konstitúciót.
2016. ápr. 8. 17:17
 3/10 Walter_Dornberger ***** válasza:
a metánamid biztosan nem jó, mert a metánon oxigén van. Kétszeresen helyettesített formamid, ahogy az első írta.
2016. ápr. 8. 17:20
 4/10 Walter_Dornberger ***** válasza:
az amid az savszármazék, metánsav nincs.
2016. ápr. 8. 17:20
 5/10 Walter_Dornberger ***** válasza:
amennyiben a metánamid = formamid, a felrajzolt jó, de én formamidként ismerem.
2016. ápr. 8. 17:22
 6/10 Walter_Dornberger ***** válasza:

hozzáolvastam, igen, jól rajzoltad fel.

Figyelembe kell venni: az alapnév amid (helyettesített savszármazék.

Ennek szénlánca 1, tehát metánamid fagy formamid.

Ezután a helyettesítés : helymegjelölés és szubsztituensek ábc rendben.

vagyis N,N(fenil, vinil)metánamid vagy N,N(fenil, vinil)formamid

2016. ápr. 8. 17:32
 7/10 A kérdező kommentje:
a metánsav más néven hangyasav. miért ne lenne olyan hogy metánsav? szerintem félreértettelek vagy nem tudom, de van olyan hogy metánsav :D az utolsónak és a többinek köszönöm. és igen, a metánamid=formamid. :)
2016. ápr. 8. 18:46
 8/10 anonim ***** válasza:

Metánsav nincs. Miért nincs ? Azért mert nincs.

Többféle nevezéktan van. Ezek használatára vannak szabályok. Ha külföldre írsz, nemzetközi (IUPAC) nevet kell használni, de célszerű mellé írni a CAS számot is. Ha beföldre írsz, de a dokumentum külföldi ember kezébe kerülhet, szintén a szabvány szerinti nevet kell használni.

Belföldön, tehát csak Magyarországon belül engedélyezett a triviális, ill. az elavult gyökös nevezéktan használata. Ebben a hagyományos nevek szerepelnek, a Methanoic acid -ot, senki sem fordította le metánsavnak , mindenki a hagyományos hangyasav elnevezést használja, a savmaradékja pedig a latinból származó ( Formicidae) névből ered. Az ecetsavat nem hívjuk etánsavnak, ilyen nevezéktan nincs. A kémiában fontos a nevezéktanok szabályainak precíz betartása, mert keveredés esetén nem csak anyagi kár keletkezhet, hanem baleset is! Ez nem a kreativitás tere, ebben a szakmában bőven van lehetőség kreatívnak lenni.

Tehát, bárhonnan is kaptad a nevet, hibás.

2016. ápr. 9. 09:04
 9/10 A kérdező kommentje:

mondjuk speciel az ecetsav IUPAC nevei közt ott van az etánsav is.. :)

amugy meg ne haragudjatok, köszi hogy kijavítotok meg minden, de középiskola 10-ben vagyok, jövőre már nem is lesz kémiánk, és írtam is, hogy még kémiazseni se vagyok, tehát rohadtul semmi szándékom nincs a kémiával. És nekünk a kémiatanárunk tanította metánsav/hangyasav etánsav/ecetsav és pl butánsav/vajsav néven. Nem hiszem, hogy egy egyetemen lennék, vagy valami kutatócsoportban ahol bárkinek bármi baja lenne, ha a hangyasav helyett metánsavat mondok, vagy metánamidot a formamid helyet.. :)

2016. ápr. 9. 10:41
 10/10 anonim ***** válasza:

Az arrogancia nem pótolja a tudást.

A tudást be kell fogadni és nem harcolni ellenne.

Ha valaki bántott, azzal légy haragban és nem a világgal.

A segítő kézbe ne harapj bele.

2016. ápr. 9. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!