Miért képes a vírus átprogramozni a sejt anyagcseréjét?
a vírus fajtájától függően a sejt örökítőanyagába beépül (DNS) és így a róla képződő mRNS, ami a fehérjék szintetizáláért felelős.
A kérdésben foglaltkérdésre: az eredeti DNS szakaszról az átírás gátolt lesz így arról már nem készül mRNS, így az eredeti fehérje már nem képződik.
A sejt a legkisebb, önálló, életre képes egység. - "Ez azonban nem azt jelenti, hogy a sejt olyan, mint egy ember, tehát sokszor nem érzékel hibát."
A sejt szigorúan meghatározott kémiai és fizikai elvek alapján működik. Ha ismered a fehérje szintézisének menetet, ahogy azt már előttem is leírták, akkor tudod, hogy az mRNS létrejötte is egy enzimtől függ.
Az transzkripció során, a különböző transzkriptáz enzimek a DNS értelmes száláról egy mRNS-t készítenek. Ekkor (is) a bázispárosodás elve érvényesül, tehát ha a DNS-ben Guanin van, akkor vele szemben az mRNS-sen a pentóz-foszfát gerincen egy citozin lesz. (Guanin-Citozin; Adenin-Uracil) Ennek során TELJESEN MINDEGY, hogy mi a sejtnek kedvező, az enzimek a DNS-ben rögzített adatokat továbbítják, ergo ha hiba csúszott a rendszerbe, és a DNS duplázáskor, pl. mitóziskor az utódsejtünkben, akkor a DNS szekvencia megváltozása miatt (tegyük fel, hogy a javító enzimek nem működtek tökéletesen) az mRNS szekvenciája is megváltozik, ergo nem a megfelelő aminosav sorrendet fogja kódolni, tehát az adott fehérjét nem képes a sejt megfelelően előállítani. (Persze erre is vannak a sejtnek taktikái: pl. egy aminosavat több bázishármas is jelöl stb.)
Tehát: a sejt nem képes az adott hibát korrigálni, ahogy a vírus okozta változások ellen sem tud mit tenni, esetleg interferonokat bocsát ki, amivel a többi sejtet figyelmezteti a vírus jelenlétére.
A sejt nem látja, nem érzékeli, hogy milyen DNS-t használ. Mégis, hogy érzékelné?
Ha a vírus átalakította a DNS-t, akkor sejt annak alapján fog dolgozni.
Ilyenkor egész jól működik az analógia a számítógépes vírusokkal. Azok is kártékonyak a számítógépre, mégis végrehajtja őket.
Mert az sem bírál, nincs is mi alapján tenné.
Érdekes gondolat, hogy mi lenne, ha az evolúció során annyira gyakori lett volna a vírusfertőzés, hogy védelmi mechanizmusnak kellett volna kialakulnia a kivédésére.
Egy DNS alapú antivírus program biztosan csemege lenne minden genetikus kutatónak.
Megjegyzem, ha tovább fejlődik a genetika, a gének szintetikus építése, előfordulhat, hogy lehet majd ilyen antivírust csinálni. Valami olyan genetikai ellenőrző program, ami nem engedi a módosulást. Persze ezt így marha egyszerű leírni, de ha belegondolunk a kétnemű szaporodás eltérő kromoszómáiba, állatira nem egyszerű a dolog.
Arról nem is beszélve, hogy mekkora mértékű beleavatkozás lenne ez a természetes génállományba, mikor a jelen genetikai törvények az emberi génállomány érintését is tiltják, nem hogy az átírását.
"Egy DNS alapú antivírus program biztosan csemege lenne minden genetikus kutatónak"
Van ilyen, úgy hívják, hogy RNS-interferencia.
hollófernyiges:
Köszönöm, örömmel olvastam, hogy az evolúció után lemaradva találtam fel a spanyolviaszt. :D
Ezt nem ismertem, de örülök, látva, hogy immunvédelemként éppen a nagy vírustámadásoknak kitett növényekben jellemző ez a genetikai mechanizmus. Ezek szerint nem volt hülyeség a hipotézisem, csak nekem laikusként új, hogy van ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!