Ilyen módon lehetséges, hogy fiú-lány egypetéjű ikrek szülessen? Tudtok ilyen esetekről?
Az embrionális fejlődés első szakaszában mindenki lány, mert az Y kromoszóma férfi nemi jelleg kifejlődését beindító mechanizmusa csak később lép működésbe.
Olvastam, hogy vannak olyan nők, akik XY kromoszómásak, csak náluk ez az Y kromoszómás mechanizmus nem indult be. Annyiban különböznek az XX-es nőktől, hogy meddők.
Lehetséges az, hogy megtermékenyül a petesejt egy Y kromoszómával, korán kettéosztódik, az egyik ikernél beindul a férfivá változás és fiú lesz, a másiknál pedig nem és lány lesz?
Elvileg lehet. Itt mindkét iker lány annak ellenére, hogy XY nemi kromoszómáik vannak, de valószínűleg kialakulhat az is így, hogy külön neműek.
"Az embrionális fejlődés első szakaszában mindenki lány"
Ezt így kicsit pontatlannak érzem. Inkább úgy fogalmaznék, hogy a fejlődés kezdeti szakasz nincs különbség a fiúk és lányok fejlődésében, és egy későbbi jel hatására fejlődik az embrió hím neművé, ha a jel hiányzik, nő nemű lesz.
Az elméleti biológiai alapokkal nem vagyok tisztában, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az egypetéjű ikrek azonos neműek.
Amúgy Czeicel a két petéből fejlődött és egyszerre megszületett gyerekeket nem nevezte ikreknek, "csak" testvéreknek.
(20 évet lombikbébiztünk, onnan van némi ismeretem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!