Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért mindegy az hogy hogyan...

Miért mindegy az hogy hogyan dugjuk be a az elektromos eszközöket a konnektorba?

Figyelt kérdés
Úgy értem hogy miért mindegy hogy melyik vége megy a fázisba melyik a nullaba ? Ha pl egy ledizzót rakotok egy aksira az csak egy felé keppen fog világítani ha felcserelem a két kivezeteset akkor nem.
2016. márc. 23. 14:49
1 2
 1/18 bongolo ***** válasza:
100%

Mert a konnektorban váltóáram van. Annak eleve másodpercenként 50-szer változik a polaritása.

Az aksi viszont egyenáram, fix polaritással. A LED meg csak akkor világít, ha jó polaritással kötöd be.

A fázis nem polaritás!

2016. márc. 23. 15:22
 2/18 anonim ***** válasza:

Bocs az offért, én, mint egyszerű pór, értem ezt a váltóáramos dolgot (tehát, amire a kérdező kíváncsi, annak az okát értem), de mit jelent az, hogy a polaritás és a fázis nem ugyanaz?

Miért mondjuk a fázisra, hogy fázis - és a nullára, hogy nulla, ha másodpercenként 50-szer változik a polaritás?

2016. márc. 23. 16:28
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

"mit jelent az, hogy a polaritás és a fázis nem ugyanaz?"

A polaritás azt jelenti, hogy pozitív vagy negatív az adott vezeték. A váltakozó feszültségnél pedig a fázison lesz pozitív és negatív felváltva, a nullán pedig nulla feszültség.

Azért mindegy, hogy hogyan dugjuk be a konnektorba, mert a polaritás úgyis folyamatosan változik. Tehát annyi lenne a különbség, hogy +-+- helyett -+-+ kerül a fogyasztóra, vagyis ugyanaz, csak időben eltolva. A lényeg, hogy váltakozó legyen.

A LED egy dióda, vagyis csak egyik irányban nyit, másik polaritással zár. Váltakozó feszültségre kötve felváltva fog nyitni és zárni (villogni).

2016. márc. 23. 16:40
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

Ebből nem tudom, mi látszik majd:

Egyenfesz.:

+++++++ (pozitív)

------- (negatív)

Váltakozó:

+-+-+-+- (fázis)

........ (nulla)

2016. márc. 23. 16:42
 5/18 anonim ***** válasza:

[link]

Baloldalon ez egyenáram. A fekete tengely felett a lila vonal a pozitív, a fekete (nulla) pedig annál negatívabb.

Jobb oldalon a váltakozó áram. A lila a fázis, hol pozitív, hol negatív, a fekete pedig a nulla.

2016. márc. 23. 17:07
 6/18 A kérdező kommentje:
Értem arra lennék kíváncsi hogy például a tévénél miért mindegy hogy melyik a fázis? Az a vezeték ami az egyik az is máshová csatlakozik az alaplapon mint a másik vagy ahj hogy magyarázzam el ezt.....jó akkor pl ha cserélődik a fázison a polaritás akkor amikor épp negatív a periódus a nullaba mreg nincs áram akkor akkor a halogén izzó miért nem villog?
2016. márc. 23. 18:38
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

"akkor a halogén izzó miért nem villog?"

"Villog" az is, csak nem látod :) A halogénszál hőtehetetlensége sokkal nagyobb annál, hogy egy századmásodperc alatt ki tudna hűlni. Tehát a fázisváltások között valóban periodikusan csökken és nő a hőmérséklete, de összességében mindig abban a tartományban marad, hogy nagyjából egységes fényerővel világít.

2016. márc. 23. 19:04
 8/18 Walter_Dornberger ***** válasza:
100%

A tévé esetében: A kapcsolóüzemű tápegységek, amik a modern készülékekben vannak, kétutas hídegyenirányítóval kezdődnek.(a linken kétutas, kétütemű Graetz híd)

[link]

és innentől kezdve tök mindegy, hogy melyi a fázis, melyik a nulla, és a fázis milyen polaritású éppen, minden a helyére kerül.

2016. márc. 23. 19:12
 9/18 A kérdező kommentje:

Koszonom a válaszokat !

Tehát akkor a tv tulajdonképpen egyenárammal működik?

2016. márc. 23. 19:44
 10/18 Gugu Gabor ***** válasza:
A tv a számítógép és egy csomo műszaki cikk egyenárammal működik. Itt maga a készülék tápegysége állítja elő az egyenáramot a váltó áramból.
2016. márc. 23. 20:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!