Miért mindegy az hogy hogyan dugjuk be a az elektromos eszközöket a konnektorba?
Mert a konnektorban váltóáram van. Annak eleve másodpercenként 50-szer változik a polaritása.
Az aksi viszont egyenáram, fix polaritással. A LED meg csak akkor világít, ha jó polaritással kötöd be.
A fázis nem polaritás!
Bocs az offért, én, mint egyszerű pór, értem ezt a váltóáramos dolgot (tehát, amire a kérdező kíváncsi, annak az okát értem), de mit jelent az, hogy a polaritás és a fázis nem ugyanaz?
Miért mondjuk a fázisra, hogy fázis - és a nullára, hogy nulla, ha másodpercenként 50-szer változik a polaritás?
"mit jelent az, hogy a polaritás és a fázis nem ugyanaz?"
A polaritás azt jelenti, hogy pozitív vagy negatív az adott vezeték. A váltakozó feszültségnél pedig a fázison lesz pozitív és negatív felváltva, a nullán pedig nulla feszültség.
Azért mindegy, hogy hogyan dugjuk be a konnektorba, mert a polaritás úgyis folyamatosan változik. Tehát annyi lenne a különbség, hogy +-+- helyett -+-+ kerül a fogyasztóra, vagyis ugyanaz, csak időben eltolva. A lényeg, hogy váltakozó legyen.
A LED egy dióda, vagyis csak egyik irányban nyit, másik polaritással zár. Váltakozó feszültségre kötve felváltva fog nyitni és zárni (villogni).
Ebből nem tudom, mi látszik majd:
Egyenfesz.:
+++++++ (pozitív)
------- (negatív)
Váltakozó:
+-+-+-+- (fázis)
........ (nulla)
Baloldalon ez egyenáram. A fekete tengely felett a lila vonal a pozitív, a fekete (nulla) pedig annál negatívabb.
Jobb oldalon a váltakozó áram. A lila a fázis, hol pozitív, hol negatív, a fekete pedig a nulla.
"akkor a halogén izzó miért nem villog?"
"Villog" az is, csak nem látod :) A halogénszál hőtehetetlensége sokkal nagyobb annál, hogy egy századmásodperc alatt ki tudna hűlni. Tehát a fázisváltások között valóban periodikusan csökken és nő a hőmérséklete, de összességében mindig abban a tartományban marad, hogy nagyjából egységes fényerővel világít.
A tévé esetében: A kapcsolóüzemű tápegységek, amik a modern készülékekben vannak, kétutas hídegyenirányítóval kezdődnek.(a linken kétutas, kétütemű Graetz híd)
és innentől kezdve tök mindegy, hogy melyi a fázis, melyik a nulla, és a fázis milyen polaritású éppen, minden a helyére kerül.
Koszonom a válaszokat !
Tehát akkor a tv tulajdonképpen egyenárammal működik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!