Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A Hold belezuhanhat a Földbe...

A Hold belezuhanhat a Földbe valahogyan?

Figyelt kérdés

Ezt az egyik rokonom állítja, aki meg van arról győződve,hogy igen, a Hold bele fog ütközni a Földbe. Na most én azt gondolom,hogy ez így nem lehetséges, ahhoz egy nagy objektumnak kellene közelednie a Földhöz, viszont akkor a Föld helyzete is valószínűleg megváltozna, a Holdat meg lehet kipenderíteni a naprendszerből.

Úgy tudom,hogy a Hold folyamatosan távolodik tőlünk, közelebb volt hozzánk sokkal, több milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer keletkezésekor, állítólag egy Theia nevű bolygóval ütközött össze, s a kisebb törmelékből állt össze a Hold.

Ezt elmondtam ennek az ismerősnek ő meg azt mondta,hogy akkor a szuperhold mi például,szerinte nem távolodhat a Hold. Én nem értek vele egyet.

Mégis összeütközni összeütközhetnek mondjuk, ha igen mi okozhatja?

2016. márc. 12. 20:58
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
77%

Jól írja az utolsó, ez átlagolva kábé 2-3 cm-es tényleges távolodást jelent éves szinten.

Namost, a Hold tömege kb. 7x10^19 tonna, ezzel a Naprendszer ötödik legnagyobb holdja. Ez a hatalmas tömeg olyan impulzust (lendületet) jelent, hogy ha a Föld jelenlegi összes nukleáris bombáját mind felhordanák a Hold túloldalára egy kupacba és egyszerre felrobbantanák, az sem okozna rövid távon mérhető irány- vagy sebességváltozást a Hold pályájában.

Szóval igen, a Hold elméletileg belezuhanhat az anyabolygójába, de ehhez olyan mértékű hatás szükséges, amely már jó eséllyel komoly pályamódosulásokat okozhatna a Naprendszer más bolygóinál is akár. Vagy még az az eset lehetséges, hogy mondjuk egy kósza, közel Hold méretű kisbolygó érkezik a Naprendszerbe, és minden egyéb égitestet kikerülve pont telibe trafálja a Holdat, amire valljuk be, igencsak kicsike az esély. De még ha ilyen is történne, akkor sem egyben "esne le" a Hold, hanem valószínűleg hosszú évmilliókon át elnyúló törmelékeső formájában.

2016. márc. 13. 09:49
 12/19 anonim ***** válasza:
41%

Na és idővel hogyan fog alakulni a helyzet?

Például ha feldobok egy labdát és nézem ahogy halad felfelé rövid ideig akkor azt gondolhatom hogy távolodik a földtől tehát sohase fog visszaesni.A Föld forgása lassul egy kicsit, a Hold távolodik egy kicsit, mi lesz 1 millió év múlva? A Hold távolodása évről évre növekszik vagy csökken?

2016. márc. 13. 10:37
 13/19 anonim ***** válasza:
48%

Miért gondolod azt, hogy nem lehetséges? Azt a laikusok nem értik, hogy miért nem ütközik össze a Föld és a Hold, hiszen a közöttük ható gravitáció egymáshoz húzza őket - én sem értettem ezt még gimnáziumban.

A newtoni fizika jól működik ilyen gyenge gravitáció esetén, szóval a klasszikus képben a Hold egy effektív potenciálban mozog, ami a gravitációs poti és a centrifugális poti összege, a belezuhanás nem lehetséges.

2016. márc. 13. 12:25
 14/19 anonim ***** válasza:
A közegellenállás elhanyagolható lenne akkor, ha nem évmilliókról beszélnénk.Persze azt senki nem gondolja hogy egyszer csak Hold fogja magát és belezuhan Földbe mert éppen olyanja van.
2016. márc. 13. 15:28
 15/19 anonim ***** válasza:
53%

#1 vagyok. Nem értem, miért lettem lepontozva. Világosan megírtam, hogy a Hold nem zuhanhat bele a Földbe. Ez egy áltudományos marhaság, kár terjeszteni.

Végülis engem lepontoztatok, de az ellenkezőjének lehetőségére senki nem adott magyarázatot, pusztán kijelentéseket.

Nos, a fizikában nem fogadhatók el az ilyen kijelentések, mindenre magyarázatot kell adni, korrekt matematikai formában.

Fel kell állítani a modelleket, a hozzájuk tartozó differenciálegyenletekkel, és azok vizsgálata után lehet csak szabatos információkkal szolgálni.

Ha valaki a Föld-Hold rendszerre megcsinálja a legegyszerűbb bolygómodellt, és elvégzi a diffegyenlet stabilitásvizsgálatát, akkor azt kapja hogy a dinamikus súlytalanság esete, mint stacionárius pont -a megfelelő forgó vonatkoztatási rendszerben- egy attraktor, azaz stabilis egyensúlyi helyzet.

Namost aki ennyit nem tud, az ne terjessze a saját butaságait, mert mint tudjuk, a hülyeség ragályos.

2016. márc. 13. 16:00
 16/19 EagleHUN ***** válasza:
90%

A hold távolodik tőlünk ha nagyon kicsit is évente ez tény.

Néhány milliárd év múlva akár olyan távolra is kerülhet hogy le szakadhat rólunk és "elszáll".

Ez viszont az egyik módja lehet egy ilyen jövőbeli ütközésnek, hiszen a naprendszert nem fogja tudni elhagyni, így hacsak bele nem zuhan egy másik bolygóba, vagy be nem fogja valami holdnak, akár olyan pályára is kerülhet ami föld-hold ütközéshez is vezethet.

A másik mód hogy valami óriási üstökös menet irányból pont úgy találja el hogy kellően lelassítja ahhoz hogy ne maradhasson körpályán. Ezt az első ütközést még ha látná is az emberiség a lezuhanást már nem élné meg senki, mert az ebből az ütközésből származó törmelék és meteorfelhő addigra teljesen fölperzselné a földfelszínt mire a hold leérne hozzánk.

De megnyugtatlak:

-Utóbbi eseménynek rendkívül kicsi az esélye!

- Az elsőt meg biztosan nem érjük már meg.

- És ami még jobb "spontán" módon nem fog ránk zuhanni!!! :)

2016. márc. 13. 19:25
 17/19 EagleHUN ***** válasza:
62%

De az előző válaszolókkal ellentétben nem állítom hogy 0.0000000000% annak esélye hogy ránk zuhan, mert ez NEM lenne igaz!

Trololo. :P

2016. márc. 13. 19:25
 18/19 anonim ***** válasza:
48%
Az emberiség, az állatok, a növényzet sokkal előbb fog kihalni, minthogy az ütközés bekövetkezhetne.
2016. márc. 13. 20:06
 19/19 anonim ***** válasza:

Úgy sejtem ez a kérdés összefügg egy másikkal:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__76..

Ott a #9 Válaszadó azt állította, hogy egy legalább 1,499*10^19 kg tömegű aszteroida szemből ütközve megállíthatná a Hold Föld körüli keringését.

Mert a kérdés nem erre irányult nem is vitatkoztam tovább.

A dolog nem olyan egyszerű, hogy egyetlen képlet [ E = 1/2m*v^2 ] elegendő lenne.

Az égitestek nem billiárdgolyók.

A számítás akkor lenne helyes ha:

> Az ütközés pontosan merőlegesen, a megfelelő ponton történik.

> Az ütközés során az energia jelentéktelen hányada alakul csak hővé.

> Az ütközés a Holdból nem szakadnak ki nagyobb darabok.

100% biztosan még egy komplex számítógépes szimulációval sem lehetne megmondani mi történne.

A szemből ütköző aszteroidának a Naprendszeren kívülről kellene jönni, ami eléggé valószínűtlen. Ezt a valószínűséget tovább csökkenti ha a hívatlan vendég valamelyik nagy bolygó ( pl. Jupiter ) gravitációs terébe kerül.

Összefoglalva: Jelentéktelenül kicsi a valószínűsége annak, hogy a Hold a fejünkre essen.

2016. márc. 14. 15:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!