Mi történik az üveggel tűz hatására?
Figyelt kérdés
2016. márc. 8. 20:40
2/7 A kérdező kommentje:
Miután tűz érte nem porlad szét nem törik szét csak meglágyul ? Vagy ez csak akkor következik be,hogy ha kihűlt a hatalmas hőtől ?
2016. márc. 8. 21:01
4/7 anonim válasza:
Sajnos csak a wikipédiát találtam a témában, ha ez segített neked. Egyébként gyakorlatban próbáld ki, csak üveg kell hozzá és tűz. Egyébként én már próbáltam üveget olvasztani és elég nehezen olvad, hogy is mondjam meglágyulásig sikerült.
5/7 anonim válasza:
Ja igen és a kérdésedre válaszolva, nem repedt szét, és nem is porladt, csak meglágyult. Amúgy youtubeon próbálj ebben az ügyben tájékozódni. Vannak ott érdekes videók a témáról, főként külföldiek. MEg nem rég láttam üveggyűrű készítőket is, ők is lágyították, majd nyújtották az anyagot láng felett.
6/7 anonim válasza:
Az üveg amorf SiO2. Az amorf anyagok éles olvadásponttal nem rendelkeznek, lágyulnak. Szval ja.
7/7 Wadmalac válasza:
Azt hiszem kérdező félreérti.
Az üveg nem a melegítés UTÁN lesz lágy. Utána ugyanolyan, mint előtte (leszámítva a hűtési módszerből származó esetleges feszültségeket, ami azért nagyon nem lényegtelen).
De ha melegíted, egyre képlékenyebb lesz, egészen a hígfolyásig. És utána kihűlésnél is lassan válik egyre szilárdabbá. És szobahőmérsékleten sem szilárd, hanem egy nagyon nagy viszkozitású folyadék, ami több ezer év alatt folyik annyit, mint a méz egy tizedmásodperc alatt.
A megolvasztott és utána hirtelen hűtött üveg feszültséges lesz, a belseje nagy nyomás alatt marad, amit a külső kéreg tart meg, ha megsérül, megkarcolod, kicsorbítod, akkor EZ a feszültséges üveg tud apró szilánkokra "robbanni".
Nézz utána a bolognai üvegcseppnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!