Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi történik az üveggel tűz...

Mi történik az üveggel tűz hatására?

Figyelt kérdés

2016. márc. 8. 20:40
 1/7 anonim ***** válasza:
Meglágyul.
2016. márc. 8. 20:57
 2/7 A kérdező kommentje:
Miután tűz érte nem porlad szét nem törik szét csak meglágyul ? Vagy ez csak akkor következik be,hogy ha kihűlt a hatalmas hőtől ?
2016. márc. 8. 21:01
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
2016. márc. 8. 21:04
 4/7 anonim ***** válasza:
Sajnos csak a wikipédiát találtam a témában, ha ez segített neked. Egyébként gyakorlatban próbáld ki, csak üveg kell hozzá és tűz. Egyébként én már próbáltam üveget olvasztani és elég nehezen olvad, hogy is mondjam meglágyulásig sikerült.
2016. márc. 9. 01:16
 5/7 anonim ***** válasza:
Ja igen és a kérdésedre válaszolva, nem repedt szét, és nem is porladt, csak meglágyult. Amúgy youtubeon próbálj ebben az ügyben tájékozódni. Vannak ott érdekes videók a témáról, főként külföldiek. MEg nem rég láttam üveggyűrű készítőket is, ők is lágyították, majd nyújtották az anyagot láng felett.
2016. márc. 9. 01:19
 6/7 anonim ***** válasza:
Az üveg amorf SiO2. Az amorf anyagok éles olvadásponttal nem rendelkeznek, lágyulnak. Szval ja.
2016. márc. 9. 06:19
 7/7 Wadmalac ***** válasza:
100%

Azt hiszem kérdező félreérti.

Az üveg nem a melegítés UTÁN lesz lágy. Utána ugyanolyan, mint előtte (leszámítva a hűtési módszerből származó esetleges feszültségeket, ami azért nagyon nem lényegtelen).

De ha melegíted, egyre képlékenyebb lesz, egészen a hígfolyásig. És utána kihűlésnél is lassan válik egyre szilárdabbá. És szobahőmérsékleten sem szilárd, hanem egy nagyon nagy viszkozitású folyadék, ami több ezer év alatt folyik annyit, mint a méz egy tizedmásodperc alatt.

A megolvasztott és utána hirtelen hűtött üveg feszültséges lesz, a belseje nagy nyomás alatt marad, amit a külső kéreg tart meg, ha megsérül, megkarcolod, kicsorbítod, akkor EZ a feszültséges üveg tud apró szilánkokra "robbanni".

Nézz utána a bolognai üvegcseppnek.

2016. márc. 9. 08:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!