Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémiával kapcsolatos "tudtad-e...

Kémiával kapcsolatos "tudtad-e. " kezdetű érdekességek kellenének egy 15 évesnek. Mondanátok?

Figyelt kérdés

unokatesóm elsős középsuliban és kémiára egy plakátot kell csinálnia, amin kémiával kapcsolatos "tudtad-e, hogy..." kezdetű érdekességek vannak, alá kis magyarázat, képek. talán inkább ilyen hétköznapi élettel kacsolatos dolgok vagy egyszerű kémiai kísérletek érdekes eredményei jók lennének. igazából én csak biokémiából tudnék neki példát mondani, ezért kéne segítség. tanulta az áltsulis anyagot, plusz középsuliban Avogadro, akkor oldatok, gázok, folyadékok, atomszerkezet, ionok, másodrendű kötések most %-számítások. talán olyanok jobbak lennének, amiket meg tud érteni a tanulmányai alapján valamennyire(nem egy kémia zseni). jegyet kapnak rá, szóval tényleg ilyen jó kis érdekes dolgok kellenek, ami hangzatosak.

nagyon szépen köszönök minden segítséget!

2010. ápr. 2. 10:25
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

16:14

[link]

[link]

[link]

innen másoltam ki..

2010. ápr. 17. 18:56
 12/16 anonim ***** válasza:
Uh, ez engem is érdekelne ez az üveg kérdés. Egy csomó helyen olvastam azt, hogy folyékony, de más helyről meg azt, hogy nem az. Néhány napja vettem egy érdekes könyvet(John Lloyd-John Mitchinson - Tévhitek a nagyvilágból, avagy 200 dolog, amit biztosan rosszul tudsz) Namármost ebben a könyvben is szerepel ez a kérdés és itt azt írják, hogy az üveg szilárd , és az, hogy az üveg túlhűtött, ki nem kristályosított folyadék, ami nagyon lassan folyik tévhit. Az "alul vastagabb" az üveg dolgot azzal magyarázzák, hogy nem tudtak régen egyenletes üveget önteni, és nyílván a vastagabb felét tették alulra az üvegkeretben. A tévhit kialakulását pedig Gustav Tammann félreértelmezett munkájával magyarázzák, miszerint az üveget szabálytalan kristályszerkezete miatt a folyadékokhoz hasonlít, azonban ez az üveg amorf mivoltából ered. Most akkor mi az igazság? Oo
2010. ápr. 17. 20:39
 13/16 Silber ***** válasza:
75%
Én az egyetemen mind anyagtudomány, mind általános és szervetlen kémián azt tanultam, hogy az üveg önmagában egy olyan rendszer, aminek nincsen szabályos kristályszerkezete, hanem amorf, nincs megszabott olvadáspontja. A viszkozítása hatalmas a többi, "általában vett" folyadékhoz képest, és ezt számszerűen is meghatározták már. Tehát az üveg egy hatalmas viszkozítású fluidum, de igazából a köznapban való használat miatt (mindneki szilárdnak kezeli) nem szívesen használja rá senki a folyadék elnevezést.
2010. ápr. 17. 22:49
 14/16 anonim ***** válasza:
22:49 hitelesnek tűnik. "Jobb" híján egyetértek.
2010. ápr. 17. 23:51
 15/16 anonim válasza:

-Tudtad-e, hogy a Polóniumot Marie Curie szülőhazájáról Lengyelországról nevezték el?

-Tudtad-e , hogy ha 1 mol S atomjait szétszórnánk a földön, minden négyzetmiliméterre 40db kénatom jutna?

-Tudtad-e, hogy 1 kád(jelen esetben 200 liter) vízben 2,8 cl D20(nehézvíz) van?

2010. ápr. 18. 00:23
 16/16 A kérdező kommentje:
nagyon-nagyon hálás vagyok mindenkinek, köszönöm szépen!
2010. ápr. 18. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!