Relativitással kapcsolatos: két ember rohan be egy létrával (egyik elöl, másik hátul) majdnem fénysebességgel egy szobába, amelyik rövidebb a létránál. Mit látnak a létravivők, ha?
Figyelt kérdés
A kijárat zárva van. Ahogy beérnek, a lakók bezárják a bejáratot, és utána, ahogy a létra eleje odaér, kinyitják a kijáratot.
A létra ugye a rövidülés miatt kisebb a szobánál.
Bónusz kérdés:
mi történik, ha nem nyitják ki a kijáratot, az első ember észreveszi ezt, és megáll az ajtónál - majd, amikor a hátsó is észreveszi, ő is megáll?
Tegyük fel, hogy képesek megállni ilyen rövid idő alatt.
2016. márc. 3. 15:50
11/12 anonim válasza:
Nem tudom neked levezetni, de ha a sebesség van akkora, hogy a hátsó bejusson a szobába, akkor szerintem mindenképpen keletkezik feszültség a létrában, és a végén ez a feszültség fogja "szétlökni", és kitörni a hátsót a bezárt ajtót. Ezzel a "pont egyszerre és ugyanúgy"-gyal lehet a baj. Azt is nyilván tudod, hogy az egyidejűség is relatív. Ha a szobalakók úgy látják, hogy mindenki egyszerre fékez, a létra rendszerében ez biztosan nem lesz "egyszerre", ezért fog mégis feszültséghullám keletkezni benne.
12/12 A kérdező kommentje:
Szomorú vagyok, de tényleg ez lesz a megoldás...
ilyen esetben a lassítás miatt összeugrik, és utána kiterjed.
Hogy ez mivel jár, az nyilván az ajtók meg a létra erősségétől függ.
2016. márc. 8. 08:37
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!