Mi a különbség a glikoprotein és a proteoglikán, illetve a glikolizáció és glikoziláció között?
Figyelt kérdés
2016. febr. 25. 12:55
1/2 anonim válasza:
A glikoprotein olyan fehérje, amihez monoszacharid vagy pár monoszacharidból álló oligoszacharid lánc kapcsolódik.
A proteoglikán olyan fehérje, amihez hosszú sokszáz monoszacharidból álló poliszacharid (GAG) lánc kapcsolódik.
A glikoziláció a cukor lebontását jelenti (glikolízis, gliko=cukor, lízis=hasítás).
A glikoziláció az aminosavak cukorláncokkal való ellátását jelenti. Ennek során keletkeznek glikoproteinek és proteoglikánok.
2/2 anonim válasza:
Fontos még, hogy a GAG láncok nem elég, hogy hosszúak, de módosított poliszaccharidok, azaz nem csak a szokásos cukorszerkezetük van, hanem pl. szulfatáltak is, így erősen negatívan töltöttek lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!