Klanwarrior kérdése:
Miért színtelenedik el a betadine oldat, amikor öblögetek vele?
Figyelt kérdés
Szoktam öblögetni betadine+víz-zel szájgigiéniai okokból. Első alkalommal szinte sokkolt, hogy ugye bevettem a számba a barnás-vöröses löttyöt, 2 perc után teljesen váratlanul átlátszó, víz-szerű folyadékot köptem. Valami kémiai folyamata van ennek? :D2016. febr. 13. 23:45
1/4 sadam87 válasza:
A Betadine hatóanyaga jód (ami egy nagyobb molekulán van megkötve, az biztosítja, hogy egyenletesen szabaduljon fel). A jód barnás színű (vizes oldatban). Azért antimikrobiális hatású, mert enyhe oxidálószer, így roncsolni tudja a baktériumok anyagait. A jódból, miközben más anyagokat oxidál (azaz ő maga redukálódik) jodid ionok képződnek. A jodidionok viszont vizes oldatban színtelenek.
2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm! És az ionoknak van bármilyen káros hatása a szervezetre?
2016. febr. 16. 18:02
3/4 sadam87 válasza:
Mármint a jodidionoknak? Azoknak tudtommal nem igazán (legalábbis ha nem túl nagy mennyiségben fogyasztod). Az elemi jódnak már lehet, ha lenyeled: ha a bélnyálkahártyát oxidálja, az valószínűleg nem olyan előnyös. De egyébként érdemes elolvasni a készítményhez tartozó leírást.
4/4 A kérdező kommentje:
Köszi:)
2016. febr. 24. 15:35
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!