Az prizma felbontja a fehér fényt a látható spektrumon kívülre is?
Igen, így találták meg a hősugarakat.
Ha odateszel egy hőmérőt (úgy, hogy a többi sugarat kitakarod), akkor elég látványosan melegszik. Így jöttek rá arra is, hogy ez infravörös sugárzás, mert a vörös mellett volt.
'képtelenek vagyunk elképzelni, és megjeleníteni ezeket agyunkkal.'
Ez konkretan hulyeseg. Egyszeruen NEM LATOD a lathato tartomanyon tuli szineket, nincs mit elkepzelni rajtuk, mert sem abrazolni, sem leirni nem tudod.
A prizma azokra a szinekre bontja a feher fenyt, amiket egyebkent a prizma anyaga (!) atenged. Hogy mi ebbol mit latunk es mit nem, az masodlagos.
#4! Ugyan arról beszélünk! Ha nem látod az adott frekvenciát, akkor képtelen vagy megjeleníteni az agyad segítségével! Ennyi! :)
(lehet kicsit félreérthetően fogalmaztam...)
"Ha nem látod az adott frekvenciát, akkor képtelen vagy megjeleníteni az agyad segítségével!"
Már nem azért, de vannak mérőműszereink, amivel azokat az elektromágneses sugárzásokat is ki tudjuk mutatni, amik nem a látható tartományba esnek. Tehát, amit írsz, az nettó hülyeség. Azon túl a hősugarakat az agyad pontosan érzékeli, tedd csak láng fölé a kezed...
#6! Nyilvánvalóan mérhetjük műszerekkel az egész spektrumot! De ez, hogy jön most ide? :D
Igen! még jó hogy érzékeljük a hősugarakat! A kérdés is szerintem pont erre irányult!
Én így értettem a kérdést: A LÁTHATÓ fehér fényt felbontja e a prizma, pl. infravörösre?
Nos! a fehér fény azért látható mert azokból a színekből áll amit a prizma szétbont. Tehát KIZÁRÓLAG a fehér fényből nem lesz infravörös, csak látható fény. Ha a fehér fény tartalmaz még infravörös tartományba eső elektromágneses sugarakat is, akkor természetesen felbontja azokra is! De azt már nem látjuk: Tehát nem tudjuk leképezni agyunk segítségév!
Más műszerekkel megjeleníthető az infravörös, és utólag "kiszínezhető" is a felvétel látható színekkel! Ebből lesz az infra kamera!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!