Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Középiskolás hullámos dolgokat...

Középiskolás hullámos dolgokat el tudná valaki magyarázni?

Figyelt kérdés

Azt mondják a hullámoknak van hullámhosszuk. A hang hullám. A hangnál hol kezdődik és hol van vége egy hullámhossznak? Tehát hova kell a levegőben tenni a vonalzót, hogy meg tudjuk mérni a hang hullámhosszát? A fénynél ugyanez a kérdés.

Nekem úgy tűnt, hogy megtanítják a rezgő zsinór példáját, aztán azt mondják a hang is ugyanilyen majdnem. Vagy csak én vesztem el valahol?

2016. jan. 28. 20:01
 1/10 anonim ***** válasza:

Nálunk volt egy hullámos papagáj középsuliban, ha arra gondolsz…

Amúgy komolyabban egy kicsit:

A hang esetén a levegő nyomása változik periodikusan. A hullámhossz két maximális nyomású hely távolsága lesz, a hullám egy terjedési irányán mérve.

A fénynél a mágneses indukció vagy a térerősség szomszédos maximumainak távolságát értik hullámhossz alatt.

2016. jan. 28. 20:56
 2/10 A kérdező kommentje:
A fénynél letudom annyival, hogy ezt nem értem, a hangot már majdnem értem. Szóval van egy adag molekula, aminek, ha az egyik oldalát megpiszkáljuk, akkor a molekulák valahogy ütközni fognak és ez a hang. Ebben a sok molekulában lesz valahol egy sűrűsödés, aminek a helye 343 m/s sebességgel változik. Jól értem?
2016. jan. 28. 22:10
 3/10 anonim ***** válasza:

Jól.

Ha el akarod képzelni, akkor gondolj egy tekercsrugóra, amit hosszában megrázol.

2016. jan. 28. 22:42
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2016. jan. 28. 23:27
 5/10 anonim ***** válasza:

Látom, itt még azért sok keveredés van, leírok most olyan alap dolgokat, ami talán segíti a megértést, és eloszlatja a tévedéseket.

Azért tanítják a zsinór példáját mindig, mert a mechanikai hullámokat azon lehet jól szemléltetni. A hang is valójában ilyen mechanikai hullám.

Az történik, hogy a közeg mechanikai deformációt szenved, és abban egy zavarási állapot terjed tova, na ez a hang.

A levegőn áthatolva pedig a dobhártyára érkezik, ahol hangérzetet vált ki.

A hangnak valójában kettős természete van: Áramlástani, és hullámtani. Áramlástani természete pl. abban nyílvánul meg, hogy bizonyos hangtéri változók (hangnyomás, sűrűség, stb.) időben változnak. Ez persze nem feltétlen periodukus, sőt általában nem is az, tehát ez máris egy tévhit!

A hang hullámtermészetére pedig az utal, hogy képes interferenciára, reflexióra, refrakcióra és difrakcióra, vagyis a megszokott hullámjelenségekre.

Ezért szokták összhangba hozni a fénnyel is, mert a fény úgymond "félig hullám és félig részecske", azaz van hullámtermészete, és részecsketermészete is, amelyekre persze már számtalan kísérletet végeztek.

Ha van még kérdésed, kérdezz.

2016. jan. 29. 07:28
 6/10 A kérdező kommentje:
Mi a különbség az áramlástani és hullámtani természet között? Azt mondod attól áramlástani, hogy változik a hangnyomás és sűrűség. De a hullám is attól hullám, hogy változik a közegben a hangnyomás és a sűrűség, nem?
2016. jan. 29. 13:18
 7/10 anonim ***** válasza:

"De a hullám is attól hullám, hogy változik a közegben a hangnyomás és a sűrűség, nem?"

Nem, hiszen vannak olyan hullámok, amelyeknél nem beszélhetünk közönséges nyomásról, és sűrűségről. pl. elektromágneses hullámok.

A hullám attól hullám, hogy a már említett hullámjelenségeket mutatják, de ezt kellett hogy tanuljátok...

2016. jan. 29. 14:11
 8/10 A kérdező kommentje:
Igen, elnéztem, csak a mechanikai hullámokra gondoltam. Azok mindig áramlástani természetet is mutatnak?
2016. jan. 29. 18:14
 9/10 anonim ***** válasza:
Nem feltétlen.
2016. jan. 30. 13:21
 10/10 A kérdező kommentje:
Mondasz példát?
2016. jan. 31. 13:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!