Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Gyümölcshús-anyai gének vagy...

Gyümölcshús-anyai gének vagy vegyesek?

Figyelt kérdés
Mit nyer azzal az anya, ha csak a saját génjei fejeződnek ki? Persze, ha jók a génjei, sokat, de ha nem? Vegyeseknek kellene lenniük, mint a magban, de még így is az anya táplálja a gyümölcsöt.
2016. jan. 10. 11:53
 1/9 sadam87 ***** válasza:

Most mi is a kérdés pontosan?

Ha erre vagy kíváncsi, a termésfal (a gyümölcshús) sejtjei genetikailag megegyeznek az anyanövény sejtjeivel. Mivel a termés a mag terjesztésében játszik szerepet, és belőle nem fejlődik új növény, nem volna sok értelme, hogy a génjei eltérjenek az anyanövényétől (persze kivéve, ha ezek a gének jobban segítik a mag terjesztését, de ez előre nem megjósolható).

2016. jan. 10. 12:22
 2/9 A kérdező kommentje:

Pont ez!

A kisbaba eltér az anyukájától. Nem csak a szaporítósejtjei. Az élővilág pedig elég hasonlóan működik.

2024. febr. 26. 08:09
 3/9 sadam87 ***** válasza:

Örülök, hogy eltaláltam, mire gondoltál - még ha 8 év is kellett ahhoz, hogy ez kiderüljön.

Mondjuk a válaszod maradékát nem tudom értelmezni.

2024. febr. 26. 08:16
 4/9 A kérdező kommentje:
Tudnál nekem egy forrást mutatni, ahol leellenőrízhetem a válaszod igazságtartalmát. Valószínűleg igazad van, de mástól is szeretném olvasni. Időről időre rákeresek, de nem találok erről semmit.
2024. febr. 26. 19:08
 5/9 sadam87 ***** válasza:

Hirtelen nem találtam olyan forrást, ami ezt így kimondja, de ha áttanulmányozod a zárvatermő növények életciklusát, akkor abból ki kell derüljön. Például egy középiskolás biológia tankönyvből:

[link]

(127-128. oldal)

Quorán volt hasonló kérdés, persze ez nem a legjobb forrás:

[link]

2024. febr. 26. 19:38
 6/9 A kérdező kommentje:
KÖSZ!:)
2024. febr. 26. 19:53
 7/9 A kérdező kommentje:
Mi értelme az öntermékenyítésnek? Az a dogma, hogy a belterjesség betegségeket támaszt.
2024. febr. 26. 20:00
 8/9 sadam87 ***** válasza:
Például ha más nem tudja a növényt megtermékenyíteni, akkor azért elég jól jöhet a szaporodáshoz.
2024. febr. 26. 20:09
 9/9 A kérdező kommentje:
Végülis a szaporodás lenne a lényeg. A hosszabb távú leszármazási vonal. Erről tartja a szakirodalom, hogy nem jó az öntermékenyítés. Persze időnként nagyon jó a beltenyészet.
2024. febr. 26. 21:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!