Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi alapján bontom fel a C és...

Mi alapján bontom fel a C és az R halmaz szerint?

Figyelt kérdés

Matematika ZH-ra készülők és egy sok pontot érő feladat megoldásánál elakadtam, vagyis el sem tudom kezdeni.Polinom felbontásával kapcsolatos feladat.

A feladat :

A Horner elrendezés segítségével bontsa a megadott P(x) polinomot :

a. a lineáris tényezők szorzatára a C felett.

b. az irreducibilis tényezők szorzatára az R felett.

A segítséget előre is köszönöm.

2016. jan. 8. 19:51
 1/7 A kérdező kommentje:

A polinom :

[link]

2016. jan. 8. 21:42
 2/7 anonim ***** válasza:
A Horner-elrendezés egyébként megy?
2016. jan. 8. 21:51
 3/7 A kérdező kommentje:
Igen az megy, de onnan nem tudom folytatni ,amikkor megkapom a táblázat alapján a gyököt.
2016. jan. 9. 09:54
 4/7 anonim ***** válasza:
Milyen táblázat alapján kapod meg a gyököt? Vagy az elrendezésből kapott számokkal nem tudsz mit kezdeni? Mert ha ez a gond, akkor azokról azt kell tudni, hogy ha f(x)=g(x)*h(x), ahol g(x) elsőfokú polinom, akkor a táblázatban h(x) együtthatói szerepelnek, és h(x) foka 1-gyel kisebb f(x) fokánál. Például, ha f(x) 5-ödfokú polinom, és a táblázatban 2 4 -1 0 6 számok szerepelnek, akkor a keresett polinom: 2x^4+4x^3-1x^2+0x+6, és ha mondjuk a kiinduló polinom gyöke 3 volt (ez alapján írtuk fel a Horner-táblázatot), akkor a polinom szorzatalakja: (x-3)*(2x^4+4x^3-x^2+6). Innen a következő lépés a magasfokú polinom egy gyökének megtalálása.
2016. jan. 9. 13:12
 5/7 A kérdező kommentje:

Horner séma szerint elkezdtem kiszámolni a polinom gyökét. Amit meg is találtam, hogy a +2 gyöke. Elegendő ez vagy tovább kell még keresnem?

[link]

2016. jan. 9. 14:51
 6/7 anonim ***** válasza:

Egyszerűbb gyököt találni, ha behelyettesítesz számokat x helyére... A Horner-elrendezés (mint már egyszer leírtam) arra jó, hogy a polinomokat szét tudjuk bontani (ha lehetséges) kisebb fokszámú polinomok szorzatára.

Ebből már tudod, hogy a 2 gyöke, vagyis kiemelhető belőle (x-2). Ha kiemelsz (x-2)-t, akkor egy olyan harmadfokú polinomot kapsz, melynek együtthatói a táblázatban található számok. Tehát a polinomot fel lehet írni így szorzatalakban: (x-2)*(x^3-x^2+x-1), ha összeszorzod ezeket, visszakapod az eredetit.

Az 1 sorában valamit elszámoltál, mert a polinomnak 1 is a gyöke, bár ebben a felírásban talán jobban látszik. Most az x^3-x^2+x-1-et kell felírnod Hornerrel úgy, hogy ennek 1 a gyöke. Ha az is megvan, akkor így tudod felírni a polinomot: (x-2)*(x-1)*(x^2+1). Tudjuk, hogy az x^2+1-nek nincs valós gyöke, tehát a valós számok körében ez a polinom felbontása. Komplexben x^2+1-nek 2 gyöke is van: i és -i. Nem tudom, hogy ezzel végig kell-e még szórakozni a Hornert, mindenesetre a végeredmény (x-2)*(x-1)*(x+i)*(x-i) lesz. Ezt kérdezte a feladat.

2016. jan. 9. 21:10
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen.
2016. jan. 9. 23:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!