Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A Nap szélétől kb 100 m-re...

A Nap szélétől kb 100 m-re mennyi a hőmérséklet?

Figyelt kérdés
Először is olvasd el ezt is,nem csak a kérdést!!!Ugye a világűrben elvileg nincs semmi,ezért nem melegszik,mert nincs,ami felmelegedjen.Tehát a Nap szélétől 100 m-re sincs semmi,hacsak nincs napkitörés,vagy ilyenek,de ezeket ne vegyük figyelembe!!Akkor elvileg a Naptól 100 m-re is annyi a hőmérséklet,mint bárhol másutt a világűrben?Szerintem,igen,csak ezt olyan furcsa elképzelni,mert itt a Földön van légkör,ami melegszik-hűl...
2010. márc. 26. 07:49
 1/8 anonim ***** válasza:
ott is hideg van...
2010. márc. 26. 08:42
 2/8 anonim ***** válasza:

Csak azért kérdezek vissza, hogy tisztázzuk miről beszélsz.

Ha a Földről beszélnél, annak hol van a "széle" ???

A Himalája tetejénél?

Vagy a troposzféra felső rétegénél?

Vagy a sztratoszféra a Föld széle?

Vagy netán még feljebb, az ionoszféra?

És attól 100 méterre?

Megdöbbentően kis léptékben gondolkodol.

Az íróasztalod valóban véget ér 150 centiméternél és onnan tovább már nincs. De az szilárd anyag.

A nap egy nagyon nagy pazma gömb. Már azt sem korrekt kérdezni, hogy hol a széle. Nemhogy azt, hogy a szélétől 100 méterre...

Gondold el, hogy a Balaton felforr... és gőzöl piszkosul, csak úgy okádja a gőzt.

Nos kérdezem én tőled, hogy a vízfelszintől hány milliméterre van a gőz vége? És attól 2 milliméterre mi van?

2010. márc. 26. 09:38
 3/8 anonim ***** válasza:
Elvileg a Nap külső rétege a fotoszféra, amely a fény nagy részét adja. Viszont ahogy az előző válaszadó is mondta, plazmából van a felszín és olyan aktív, hogy nem ritka mikor több Földátmérőnyi anyagot lövell ki akár fél óra alatt az "űrbe" (fler, protuberancia...)
2010. márc. 26. 09:51
 4/8 dellfil ***** válasza:

Elvben igazad volna, mert ott ahol nincs közeg, nincs értelme hőmérsékletről beszélni.

De a közeg hiányában is, bármit odaraksz, (a kérdésedben lévő helyre) gyorsan elpárolog az intenzív hősugárzás miatt. És nem a közeg (mert nincs) melegíti fel hővezetéssel.

Vagyis olyan mennyiségű energia nyelődik el minden odarakott tárgyban, hogy felmelegszik sokezer C fokra.

A Földön a levegőt legfőképp a felszín melegíti fel, mert a légkörben nagyon kis része nyelődik el a beérkező napenergiának. (Ezért csökken felfelé haladva a hőmérséklet) Ha kiteszel egy hőmérőt egy verőfényes havas és szélcsendes téli napon a tűző napra, akár 10-20 C fokot is mutathat, árnyékban ugyanakkor mínuszokat mérhet.

2010. márc. 26. 10:38
 5/8 anonim ***** válasza:
Ahogy az előttem szóló: ugye a semmin (mert hiszed,hogy az ez, adjunk igazat neked) csak átmegy a fény és hősugárzás, nincs mit melegítsen. De a valamin már nem megy át, hanem a valami egy bizonyos tartományát vagy a teljeset elnyeli mind a fény- mind a hő- és egyéb sugaraknak. Amit nyilvánvalóan ő fog megunni előbb.
2010. márc. 26. 11:19
 6/8 A kérdező kommentje:

09:38-nak....

Nem igaz,hogy nem lehet megérteni,hogy csak elvi síkon létezik a kérdésem.Én is tudom,hogy nincs olyan széle,mint egy íróasztalnak,csakis elviekben kérdeztem.Csak az a jó,hogy ha valaki elvi síkon lévő dologra kérdez rá,mindig van,akinek meg kell magyarázni,hogy a kérdés csak ELVI SÍKON ÉRTENDŐ!!!

2010. márc. 26. 19:57
 7/8 A kérdező kommentje:

10:38 és 11:19-nek...

Tudom én is,hogy ha valamit is odatennénk,vagy odamennénk,akkor a hő már érzékelhető lenne az adott tárgyon.De én nem mondtam,hogy oda kell tenni valamit!!

Azért köszi a választ,értem,mit akartatok ezzel!! :)

És minden értelmes válaszadónak köszönöm!!

2010. márc. 26. 19:59
 8/8 sulfur ***** válasza:
A hőmérséklet valamilyen részecske belső energiája. A NAp koronája nagyon ritka, a földön vákuumnak neveznénk. A részecskék belsőenergiáját tekintve mégis pár millió K-es. Az itt található atomok erősen elektronhiányos állapotban vannak, pontosan a magas hőmérséklet miatt.
2010. márc. 26. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!