Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen távcsövet/teleszkópot/m...

Milyen távcsövet/teleszkópot/megfigyelő eszközt ajánlanátok az égbolt amatőr megfigyeléséhez?

Figyelt kérdés

Nyaranta szoktam szabad szemmel vizslatni az eget(de most már télen is szeretném, csak sajnos az időjárás mindig kibabrál velem), a nyári égbolt csillagképeiből majdnem mindet pillanatok alatt megtalálom, a szabad szemmel látható égitestek megtalálása könnyen megy, szerencsére sasszem vagyok :)

Egy egyszerűbb, de jó minőségű távcsövet, vagy valami hasonlót szeretnék, amivel a csillaglesős hobbim kiteljesedhet. Maximum 80000 forintot szánnak rá a szüleim (16 éves lány vagyok), ebből az árkategóriából keresem a lehető legjobb égbolt figyelésre alkalmas eszközt! Csillagtérképem van, de elég kezdetleges. Tudtok valami használható csillagtérképet ajánlani, amin a csillagképek (berajzolva) és az égbolt objektumai, csillagok/bolygók/ködök/stb nevei fel vannak tüntetve?

Előre is köszönöm a segítséget!

2015. dec. 30. 20:59
 1/3 tsirche ***** válasza:
100%

Először az egyszerűbb kérdésere a válasz: csillagtérkép, nyomtatott formában Vizi Péter Csillagatlasz kistávcsövekhez nagyon jó mű, digitálisan pedig a Stellarium (ingyenes, magyarul is elérhető).

Az, hogy mit érdemes venni elég sok tényezőtől függhet, mit szeretnél látni (Naprendszeren belül vagy mélyég), hol laksz (fényszennyezett nagyváros vagy sötét égboltú falu), honnan észlelnél (kertes ház udvara, fix megfigyelő hely, vagy minden este kitelepülés).

Legjobb amit tehetsz, hogy vagy keresel valakit a környékeden aki tud bemutatót tartani (mit is lehet látni), vagy ellátogatsz egy szakboltba (makszutov vagy btc).

Pár információ esetleg még:

[link]

2015. dec. 30. 23:11
 2/3 A kérdező kommentje:

Minél messzebbre szeretnék vele látni! :)

Leginkább a Bakonyban lévő mezőket néztem ki ehhez, ott mindig gyönyörű az ég. Alapból győri vagyok, de nemsokára falura költözünk, ott van egy "fénymentes" telek, ahonnan jól lehet bámészkodni.

2016. jan. 1. 11:08
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Az előző válaszoló tippjei nagyon jók. A Vizi Péter-féle atlaszban a csillagtérkép mellett útmutatót is találsz a távcsőválasztáshoz és az észlelésekhez. És ha valamelyik távcsőboltban (tavcso.hu, makszutov.hu) érdeklődsz, ott is biztosan segítenek, hogy ne fogjál mellé.

A legfontosabb: az, hogy mennyire tudsz "messzire látni", vagyis távoli, halvány ködöket, galaxisokat észrevenni, az nem a nagyítástól, hanem a távcső átmérőjétől függ. Ha ilyen égitestek érdekelnek, az 5-6 centis kistávcsövekre talán hamar ráunnál, de egy 8 cm-es már jó pár évre elegendő megfigyelni valót ad.

Szerintem pl. ez jó választás lehet: [link]

Nem túl nagy és nehéz, így egyedül is könnyen ki tudod vinni az észlelőhelyre, és a tükrös távcsövekkel ellentétben nem igényel semmiféle karbantartást.

Még többet láthatsz egy 13 cm átmérőjű tükrös távcsővel, ami szintén kijönne a pénzből: [link]

De ennek már a maga hátrányai is megvannak. Az időnkénti utánállítás mellett arra gondolok, hogy kevésbé hordozható; az égi tájékozódást nehezítheti, hogy oldalról kell belenézned; és a hozzá adott EQ2-es állvány eléggé instabilan fogja csak elbírni.

Jó ötlet lehet még a "nagy" távcső előtt vagy mellett egy kézben tartható binokulárt (pl. 10x50-es) is beszerezni, amivel minden macera nélkül "barangolhatsz" az égbolton. Bármilyen komoly műszert is vesz utána az ember, ennek a varázsa mindig meg fog maradni.

2016. jan. 5. 16:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!