Mi van az univerzumon kivul?
Ugye tudjuk,h az univerzum vegtelen, de en ugy kepzelem el a vegtelent, mint egy kört, szoval ha elindulnank az univerzum egyik pontjarol, utana ugyanarra a pontra erkeznenk ahonnan elindultunk. Ezzel azt akartam mondani,h szerintem az univerzum olyan mint egy kör, ez igy osszetartja a bolygokat csillagokat, tejutrendszert stb-it. Ezaltal az univerzum osszefoglalashoz egy oriasi teruletet vagy nem tudom mit. Es ezért gondolom van valami rajta kivul, "korulotte*.
Bocsi mindenkitol,h ilyen koznyelvi szoveget irtam. Es szoljatok ha nem vilagos a kerdesem.
Köszi az eddigi válaszokat:)
Még arra is kíváncsi vagyok, hogy az univerzum, hogy alakult ki? Hallottam olyat, hogy ősrobbanás meg minden, de akkor meg az a kérdés, h maga az ősrobbánás mitől következett be? És az előtt mi volt?
Van egy lufi, amit folyamatosan fújnak fel. Aztán egy kisfiú gyorsan felskiccel a felületére egy pinokkiót, és a síklény megelevenedik, és a gömbfelszínen kódorogni tud. Nyilván ő nem nő tovább a lufifújás során. Vagy mégis? Az ő világa a gömb síkjában végtelen, vagy csak határtalan? Ő csak a gömb síkjába tud a kezével mutatni. Kifelé (felém), vagy befelé már nem. Ő tudja mi van az ő világán (a síkon) kívül? Hogy az mibe tágul bele? Fogalma sincs.
Egy bugyuta, végtelenül leegyszerüsített modellt alkottunk itt közösen.
De hogy a mi terünk (az Univerzum) mibe tágul bele, mi van a mi téridő világunkon kívül, hát erre csak elméletek vannak, de bizonyosságunk még nincs.
A fizikai világképünknek vannak határai. A törvények úgy néz ki, hasonlóak mindenütt az univerzumban. De, hogy milyenek voltak a fizikai törvények az ősrobbanáskor, vagy mi van az Univerzumon kívül, nos erről nincs információnk, ezen kérdések megválaszolására a mi fizikánk nem alkalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!