A nemesfémeknek miért nagy az elektronegativítása?
nem az elektronegativitásuk a nagy, hanem a standardpotenciáljuk
legalábbis szerintem erre gondoltál
és azért, mert az nekik egy nagyon energiahatékony elektronszerkezet
Hát a könyvben szószerint így van írva: "A nemesfémek viszonylas nagy elektronegativítása azzal magyarázható, hogy az ezeket megelőző elemeknél az alsóbb héják d-alhéja, sőt a még beljebb fekvő f-alhéj töltődött fel."
Igaz itt nem is az van írva, hogy nagy hanem, hogy viszonylag nagy az elektronegativításuk. Tudom elvileg benne van ebben a mondatban az indoklás is, de most mégsem tiszta a dolog. Ha kell a folytatást is letudom írni, de szerintem itt van a lényeg.
Egyébként köszönöm a gyors választ :)
A nemesfémek attól nemesfémek, hogy oxidációnak ellenállnak. Más szóval ragaszkodnak az elektronjaikhoz, azaz viszonylag nagy az EN-uk.
1. Lantanoidakontrakció jelensége: Ezeknek az elemeknek a vártnál gyorsabban csökken az ionsugaruk jobbról balra haladva, tehát jobban ragaszkodnak az elektronjaikhoz.
2. A 6s, 4f, és 5d alhéjak energatikailag közel állnak egymáshoz, tehát kvázi könnyebben töltődnek fel elektronokkal is.
3. Nehéz atomok belső elektronjai majdnem fénysebességgel mozognak, ami az s héj további összehúzódásához vezet
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!