Mit jelent az, hogy krinofágia?
Figyelt kérdés
2015. dec. 15. 11:45
1/5 anonim válasza:
A krinofágia egy sejtbiológiai fogalom, az önemésztés egy formája, amikor a sejt saját feleslegessé vált alkatrészeit emészti fel saját lizoszómáiban és így újrahasznosítja saját anyagait. (autofágia)
2/5 A kérdező kommentje:
Akkor ugyanaz mint az autofágia? Mert itt nekem külön külön kérdez rá erre a kettőre a feladat/tétel.
2015. dec. 16. 08:47
3/5 A kérdező kommentje:
Ja már értem, egy altípusa az autofágiának. De mi történik ekkor (kirofágia)?
2015. dec. 16. 08:57
4/5 Csizmadia Tomi válasza:
A sejtes önemésztés (autofágia) egyik speciális fajtája a krinofágia (a görög krínó - elválaszt, kiválaszt és phagein - enni szóösszetételből - de Duve - 1969), melynek során a sejtek (főként mirigysejtek) által megtermelt hasznos anyagokat (szekrétumot) tartalmazó, membránnal határolt szekréciós granulumok közvetlenül fúzionálnak a bontóenzimeket tartalmazó lizoszómákkal, ezáltal történik meg lebontásuk. A folyamat tulajdonképpen egy egyszerű membránfúzió, amely kiválóan alkalmas elöregedett vagy feleslegessé vált szekréciós szemcsék rendkívül gyors eltávolítására, majd a sejt a lebontott anyagokat újra tudja hasznosítani. Szerepe van a mirigysejtek homeosztázisának, valamint a szekrétum sejten belüli keletkezés - degradáció egyensúlyának fenntartásában. Az autofágiának, mint sejtes önemésztési folyamatnak négy fő formáját ismerjük (makroautofágia, mikroautofágia, chaperone-mediált autofágia és krinofágia). Az autofágia fő fajtái aszerint vannak elkülönítve, hogy a sejt saját anyagai hogyan kerülnek bele a lizoszóma üregébe. Szerintem ha vizsgán ennyit elmondasz, sokáig csak pislogni fognak a tanárok, majd beírják az ötöst :-)
5/5 A kérdező kommentje:
Köszi :)
2015. dec. 18. 08:13
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!