Létezhet a tökéletes ember? Ha igen miért nem létezik és miért nem létezett az ismert történelmünk során?
Képzeljünk el egy tiszta szívű embert, aki gyerekkorában eldönti hogy ő lesz a legjobb mindenben. Hangszereken játszik profi szinten már 6-7 éves korában (Igen, ez eddig lehetséges), aztán ezután a hangszerek, zsonglőrködés és a többi mellé (Ami ugye megedzi az agyféltekék kapcsolatait) elkezd edzeni, kő kemény fizikai edzések, persze csak a képességeihez mérten, emellett magas intelligencia szintje van, és szomjazza a tudást, így minden megadatik neki ahhoz hogy ő legyen a tökéletes ember.
Egyszerre kiemelkedő a szem-kéz koordinációban és minden hasonlóban, iszonyatosan erős, és okos. Nem hangzik olyan lehetetlennek és emberfelettinek ugye?
Egy szó mint száz:
Egy átlagos embernek kb 80 éve van arra hogy tökéletessé fejlessze magát, mind mentálisan mind pedig testileg. Miért nem történt ez meg eddig? Jelenleg is 7 milliárdan vagyunk a bolygón és senki sem tud a többiek felé magasodni.
Én már most tökéletes vagyok.
Karizmomnál csak az IQ-m a nagyobb, de minden eltörpül az egóm mellett
"Jelenleg is 7 milliárdan vagyunk a bolygón és senki sem tud a többiek felé magasodni"
Mégis miben? Ha egy tudós profi a szakterületén, akkor a többi ember fölé magasodna? Vagy ugyanolyan ember, csak van olyan téma amiből többet tud?
Vagy ha valaki erősebb, az miért lenne magasabb, jobb más embernél?
Mindannyian különbözünk, mindenkinek más az érdeklődési köre, máshoz van tehetsége, vagy lehetősége. Ezt a több ember másoknál elképzelést nem tudom pártolni, sem megérteni.
Másrészről nem is létezhet olyan ember, aki mindenhez ért. Ha már említettem a tudományokat, még csak azon belül sem. Sőt, még egyes szakterületeken belül se találsz olyat, aki mindenből a legjobb. Azaz nemhogy egy biológus sosem érti olyan mélységeiben a fizikát, mint egy fizikus, de még a biológián belül is több tucatnyi szakterület van. Zoológus, és azon belül herpetológus vagy ornithológus, genetikus és még azon belül humángenetikus, stb. És ezen emberek mind életük végéig kutathatnak, kísérletezhetnek, tanulhatnak, egyre jobban elmélyednek a saját szakterületükben, de a végére sosem érnek, már csak azért sem mert a tudomány nem állt meg, folyamatosan bővülnek az ismeretek.
És eddig még csak természettudományokról volt szó, de hány területen lehetne még művelődni? Számítástechnika, matematika, történészet, jog, egészségügy, műszaki tanulmányok, filozófia, kultúrtörténelem, szociológia, gazdaságtan, stb.
Bár néha előfordulnak ún. polihisztorok, akik több területen is alkotnak valami maradandót, kiemelkedőt, de az emberiség össz tudásanyagának még az ilyen emberek is csak apró töredékét ismerték.
És ez még csak a tanulmányok része. Még szó sem volt arról hogy valóban alkosson is valamit az ember például a művészetek, a sport terén. Mikor is lenne rá ideje ennyi tanulás mellett?
De ráadásképp a testednek is vannak korlátai. Hogy egy példát mondjak, nem lehet valaki egyszerre sprinter és mondjuk súlyemelő. Egész másféle edzettség, másféle testfelépítést igényel a kettő, egyszerűen fizikai képtelenség hogy a sportok terén valaki mindenben kiemelkedő teljesítményt nyújthasson.
És mégegy dolog. A tökéletesség nem egy egzakt fogalom. De véleményem szerint például semmi köze ahhoz, hogy az ember mindent tud-e, vagy sem...
"Jelenleg is 7 milliárdan vagyunk a bolygón és senki sem tud a többiek felé magasodni."
Ha egy ember képes lenne, akkor egy másik is az lenne, nem?
"Isten, tudsz legnagyobb követ teremteni?"
"Persze, mindenható vagyok."
"És két legnagyobb követ?"
...
Egyébként akik nagy IQ-val ÉS nagy munkatûrõ képességgel rendelkeznek, azok ott virítanak a történelemkönyvek hasábjain.
"A tökéletesség nem egy egzakt fogalom."
DE, nagyon is! A "csaknem tökéletes" és a "majdnem tökéletes", valamint a "nekem tökéletes" - na, ezek mind NEM tökéletesek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!