Mi a megoldása ennek a fizika példának?
Sztrogoff ! Ennél azért egy fokkal bonyolultabb:
Mivel a test az elengedés pillanatában éppen 12m/s sebességgel felfelé halad.
A test elsőnek felfelé halad és a nehézségi gyorsulás csökkenti a sebességét majd eléri a nulla sebességet (itt van a maximum magassága) , majd innen lefelé gyorsul.
1.) ki kell számolni hogy mennyi idő alatt éri el a max magasságot és mennyi utat tesz meg.
2.) innen lefelé a elengedés magasságáig ugyanannyi ideig gyorsul.(visszaesik)
3.) a s=v0*t+ a/2*t^2 képlettel ki kell számolni a megtett utat.
Igazából annyival kell bonyolítani az egészet az első válaszoló ötletéhez képest, hogy:
ki lehet számolni, hogy 8sec alatt mekkora utat tesz meg a zsák, ez az út a léggömb magassága a zsák földetérésének pillanatában. abból a magasságból-a 8*12 kiadja a léggömb magasságát a kiejtés pillanatában. Ehhez az utóbbihoz hozzáadva, hogy mekkora úton lassul le a felfele repülő zsák, kiadja, hogy mekkora volt pálya maximum magassága. a homokzsák a földre meg ugye 8g-12m/s-al érkezik
Huhh, a #4-et nem értettem. Lehet, hogy jó, de nem értem.
Szigula válasza jó, de lehet egyszerűbben is (legalábbis szerintem ez egyszerűbb, bár más gondolhatja máshogy.)
a) Milyen magasan volt a léghajó:
Ez pont ugyanaz, mint szigulánál a harmadik pont:
s = v₀·t + g/2·t²
ahol v₀ = -12 m/s. A negatív előjel fontos! Ugyanis ellenkező irányú a kezdősebesség és a gyorsulás.
Tehát s = -12·8 + 5·8² = ... m
b) Mekkora sebességgel érkezik a földre:
v = v₀ + g·t
v = -12 + 10·8 = ... m/s
c) Legnagyobb magasság:
A zsák mozgási energiája átalakul csupa helyzeti energiává a legfelső ponton:
1/2·m·v₀² = m·g·h
A tömeggel lehet egyszerűsíteni:
h = v₀²/(2g)
h = 12²/20 = ... m
Ennyit emelkedik a zsák. Ehhez persze hozzá kell adni a kiindulási magasságot, amit a)-nál kiszámoltunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!