Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a különbség a chaperon és...

Mi a különbség a chaperon és chaperonin között?

Figyelt kérdés
Emlékszem, hogy valahova felírtam, de már nem találom. Talán az egyiknek kell ATP, a másiknak nem. Vagy az egyik intracelluláris, a másik extracelluláris. Sajnos nem emlékszem :(
2010. márc. 19. 11:30
 1/6 anonim ***** válasza:
A chaperoninok a chaperonok egy családja:) Legalább is én ezt találtam:D
2010. márc. 19. 11:56
 2/6 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy több helyen így van, de van egy másik elnevezési metodika is, ahol ez a kettő válik szét valamilyen tulajdonság alapján.

Akkor annyit, hogy mitől chaperonin a chaperonin? Addig ok, hogy a chaperon fehérjék Hsp60 családja. Mondjuk nekem az is elég lenne, hogy miben specifikus ez a chaperonokhoz képest. De ne az legyen, hogy ez a prokariótáknál van/egy ideig csak ott találták meg és azért hívják máshogy.

Rájöttem, hogy kölcsönadtam valakinek, ahova ezt leírtam. Majd megkérdezem tőle, csak most írom ezt a tételt, amihez kellene, és zavar, hogy nem jövök rá.

Köszi a segítséget neked és előre a többieknek is, ha válaszolnak még. :)

2010. márc. 19. 12:01
 3/6 anonim ***** válasza:

Ezt találtam:

A Hsp60 chaperoncsalád (chaperoninok)

♦ Chaperonin: kezdetben egy olyan csoportnak adták a nevet, amit prokariotákban, valamint mitokondriumokban

és kloroplasztiszokban találtak. Késõbb eukariota citoplazmában is felfedezték.

♦ Stressz hatására indukálódik, de normálisan is sok van belõle

♦ segíti a fehérjék felgombolyodását, fõleg "misfolded" ("félregombolyodott") állapotból

♦ segíti az oligomerizációt (a monomerek helyes felgombolyodásának elõsegítésével)

♦ E. coliban GroEL, GroES: életfontosságú fehérjék

♦ GroEL: az E. coli összes fehérjéjének felét köti legombolyodott állapotban

♦ fehérjeszintézisnél és membrántranszportnál is kötõdik a polipeptidekhez

♦ Kloroplasztiszban: RBP Rubisco Binding Protein: hozzákötõdik a Rubisco nagy alegységeihez, amíg a kis

alegységek meg nem érkeznek a citoplazmából

♦ Legjobban jellemzett: E. coli GroEL, GroES

Itt az egész:

[link]

2010. márc. 19. 12:39
 4/6 A kérdező kommentje:

Ezt megtaláltam én is, köszi. De a fehérjefeltekeredés és egyebek, amik itt fel vannak sorolva (kivéve, hogy ez van baktréiumokban is), igazak a sima hősokkfehérjékre is.

Lehet hogy rosszul emlékszem és nincs is olyan nagy különbség, amit keresek? :)

2010. márc. 19. 12:48
 5/6 anonim ***** válasza:

Szerintem nincs különbség, de csak tipp. Én mindig csak a chaperont használom egyébként is.

Extracelluláris chaperon pedig szerintem nem nagyon van, hiszen legtöbbször rögtön a transzláció után müködnek még ezek. De ezt sem tudom biztosan.

2010. márc. 19. 17:07
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen :)
2010. márc. 19. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!