Magfizika, Please Help!? (többi lent)
1. A hélium atommagját 2 proton és 2 neutron alkotja. Melyiknek nagyobb a tömege: 2-2- szabad protonnak és neutronnak együttesen vagy a hélium atomnak?
2. A radioaktív sugárzások közül melyik térül el az elektromágneses térben? alfa,béta,gamma sugárzás vagy mindegyik. (szerintem mind1, jól gondolom?)
3. Melyik nem gyorsítható elektromos térben? proton,neutron,elektron,alfa-részecske
(szerintem az alfa-részecske, jól gondolom?)
4. Egy radioaktív izotóp ,felezési ideje 8 óra.
a 3/4-ed része akkor 12 óra alatt bomlik le igaz?
Vészhelyzetben vagyok 1.5 hónap elmaradásom van és rettenetesen sokat kell pótolnom.
Köszönöm.
1. a hélium atommag tömeg kisebb a tömegdefektus miatt
2. ?
3. neutron biztos nem
4. sztem 16 óra, mert 8 óra alatt az eredeti fele, még 8 óra alatt a megmaradt fele bomlik el (ami az eredeti negyede), tehát 16 óra alatt bomlik el az eredeti 3/4-e
egyébként 11-es fizika könyvben mindegyik benn van sztem
4. sztem 16 óra, mert 8 óra alatt az eredeti fele, még 8 óra alatt a megmaradt fele bomlik el (ami az eredeti negyede), tehát 16 óra alatt bomlik el az eredeti 3/4-
1. Ez biztos? Tehát akkor a 2 proton - 2 neutron nagyobb, mint a He atom? ( csak mert info tanár azt mondta egyenlő)
2. A radioaktív sugárzások közül melyik térül el elektromágneses térben?
A: alfa sugárzás
B: béta sugárzás
C: gamma sugárzás
D: mindegyik
3. Tehát akkor a neutron nem gyorsítható?
(proton, elektron, alfa-részecske pedig igen)
4. Én úgy számoltam h ha a fele 8 óra alatt bomlik le akkor az egész 16 óra alatt. na most: 16:4=4 tehát a negyede 4. Ugye 4 negyedből áll. A 8 óra azaz a fele idő az 2 negyed a 3/4-ed pedig 3/4-ed tehát 8 óra + negyed vagyis 8 óra + 4 óra = 12!
Előfordulhat h rosszul számolok?
Várom a válaszokat, köszönöm
Nem figyelsz rendesen, pedig az előző válaszadó helyes válaszokat adott neked!
1. Az első kérdést elírtad, annak utolsó két szava helyesen "hélium atomMAGnak" !
Atommaggá egyesüléskor energia szabadul fel, és a vele ekvivalens tömeggel kevesebb lesz a kötelékben lévő részecskék tömege!
Tömegdefektus:
(Tömeghiány) Az atommagot alkotó nukleonok tömegösszegének és az atommag tömegének a különbsége. A tapasztalat szerint az atommag tömege kisebb, mint a magot alkotó részecskék tömegének összege. A tömegdefektus az atom stabilitása métrékének tekinthető, ugyanis a tömeg energia ekvivalencia elv (E=mc2) értelmében a tömegdefektusnak megfelelő energiamennyiséget kell közölniük a maggal, hogy alkotórészeire bomoljék. A tömegdefektus egyenértékű a magnak nukleonokból való keletkezése alkalmával felszabadult energiával. Az atomenergia hasznosítása a atommagátalakításnál a kiindulási és végtermékek tömegkülönbségének megfelelő magenergia hasznosítását jelenti.
2. Szerintem itt is elírtad a kérdést, ami a mágneses mezőben való eltérülésre kérdez rá. A töltéssel rendelkező sugárzások (alfa, béta) eltérülnek - mert a mágneses tér a töltéssel rendelkező részecskéket a mágneses mező erővonalaira merőleges körpályára állítja. A gamma sugárzás elektromágneses sugárzás (nem töltött részecske), így mágneses mezőben nem térül el.
3. Az elektromos mező pedig gyorsítja a töltéssel rendelkező részecskéket, a pozitív töltés éppen az elektromos mező erővonalának irányában gyorsul. Tehát az elektron a proton és az alfa részecske gyorsítható a neutron nem gyorsul.
4. A radioaktív bomlásnál a felezési időt ne úgy számold, mintha egy gázpalack kiürülését számolnád.
A gázpalack esetében, egyenletes kivétel esetén ha a fele 8 óra alatt fogy el, akkor az egész az 16 óra alatt ürül ki valóban.
Radioaktivitásnál a felezési idő egészen más: az a megmaradt mennyiségre is vonatkozik, tehát szó sincs arról, hogy kettő felezési idő eltelte után már nincsen radioaktív anyagom!
Egy felezési idő elteltével megmarad a induló aktív anyag fele. Két felezési idő után marad a felének a fele (azaz a negyede!). Három felezési idő után marad a negyedének a fele, azaz a nyolcada. Négy felezési idő után a nyolcadnak a fele, azaz egytizenhatod része ... és így tovább
Azaz, ahogy az előző válaszadó is helyesen írta, ahhoz, hogy a 3/4 rész elbomoljon (vagyis a negyede maradjon) kettő bomlási félidő, tehát 2*8= 16 óra kell
Nagyon szépen köszönöm, elnézést ha valamit elgépeltem/elírtam a tanulatlanság hiányában.
Még1x-er köszönöm, sokat segítettetek mind a ketten! <3
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!