Egy űrhajósnak az űrben miért van oldalirányú sebessége? Mit jelent ez?
"Ha nem lenne óriási oldalirányú sebessége, egyre gyorsabban zuhanna a Föld felé, és hamarosan "becsapódna" a felszínbe."
Mert a Föld körül kering...
Próbáld meg ezt elképzelni: felmászol a világ legmagasabb pontjára és vízszintesen eldobsz egy követ... ugye minél messzebb dobod annál később ér földet... és mindig van egy görbülete az esésének...
Namost, ha nagyon-nagyon nagy sebsséggel dobod el, akkor ugyanígy esik "lefele", csak ahogy görbül a pályája, úgy a Föld is görbül alatta... így nem tud leesni, hanem szépen megkerüli a Földet.
természetesen ez csak szemléltetés, mert ebben az esetben a légkör lefékezné a követ és leesne (vagy elégne).
Az űrhajós olyan gyorsan esik, hogy mindig annyira görbül az esése, amennyire a Föld felülete?
De itt nem ez van, hanem az, hogy "kiszalad" alóla a Föld.
Ez alatt biztos erre gondoltak?
Ezt egyébként hogy kell értelmezni?
"Az ûrhajós súlya majdnem akkora, mint amekkora a Föld felszínén lenne."
Fordítási hiba?
Hiszen súlya annak van, ami az alátámasztásra vagy felfüggesztésre hat.
Első ismét:
Igen szerintem a "kiszalad alóla a Föld" azt akarja jelenteni, amit én írtam.
A "súly" szóval kapcsolatban szerintem igazad van, valószínáleg a tömegre gondoltak.
Bocs, de azt hiszem nem a legalkalmasabb cikket találtad meg a súlytalanság tisztázására
"Az űrhajós olyan gyorsan esik, hogy mindig annyira görbül az esése, amennyire a Föld felülete?"
Tulajdonképpen ez a dolog lényege.
Ha az űrhajós körsebességgel mozog, a sebességirányú elmozdulás során mindig annyit esik a Föld felé, hogy a körpályán maradjon.
Elég szerencsétlen kifejezés az 'oldalirányú sebesség', jobb lett kerületi sebességet írni. Ez a fordító hibája.
Ugyanez érvényes a 'kiszalad alóla a Föld" kifejezésre is.
Ami a súly illeti.
"Az űrhajós súlya majdnem akkora, mint amekkora a Föld felszínén lenne."
Attól, hogy az űrhajós h magasságban kering a Föld fölött, a gravitációs erő hatás még érvényesül, csak a 'g' értéke nem akkora, mint a Föld felszínén. Ugyanis a gravitációs állandó - többek között - függ a tengerszint feletti magasságtól is. Az általunk használt g = 9,81 körüli érték a Föld felszínén érvényes. Minél távolabb vagy a Föld tömegközéppontjától, annál kisebb a 'g' értéke.
Bővebben
DeeDee
De a súly az, ami a felfüggesztésre vagy alátámasztásra hat.
A súlytalanság állapotában pedig akkor van egy test, ha sem alátámasztásra, sem felfüggesztésre nem hat.
Az, hogy a súlytalanság állapotában lévő dologra hat-e gravitáció, nem befolyásolja azt, hogy a testnek van-e súlya.
Vagy rosszul gondolom?
"Mindennek van súlya, csak nem mindennek van tömege"
Ezt elnézted. Pont fordítva van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!