Ezt a tesztet 1 ora alatt csinaltam meg. Ez soknak szamit?
Meg rendesen tablazatot, stbt irtam fel. Felek egy kicsit tulkomplikaltam, ismerosomnek 20-30 perc alatt megvolt mindenfele tablazat nelkul..
I. táblázat felrajzolás 5x5-ös mátrix, mindegyikben az öt nemzet, házszín, ital, cigimárka, háziállat
Ez kb. 2 perc
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
II. Az összefüggések csoportosítása:
Direkt elhelyezés:
– 3. = tej
– 1. = norvég
Speciális:
- zöld ▶ fehér
Szomszédság:
- Blend ⟺ macska
- ló ⟺ Dunhill
- norvég ⟺ kék
- Blend ⟺ víz
Megfeleltetés:
- brit = piros
- svéd = kutya
- dán = tea
- zöld = kávé
- Pall Mall = madár
- sárga = Dunhill
- Blue Master = sör
- Német = Price
Ez kb. 2-3 perc.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
III. A direkt elhelyezést feldolgozod.
Innen csak pásztázni kell, menni végig a szabályokon újra és újra.
Megfeleltetés: Pl. a brit=piros esetén nézed, hogy mely házakban lehet brit, és csak az lehet piros. (Tehát ha egy oszlopról kiderült, hogy az nem lehet brit, akkor a pirost is kihúzod.) És viszont is nézed, tehát ami nem lehet piros, az nem lehet brit sem.
Szomszédság: Pl. egy Blend ⟺ macska összefüggésnél megnézed minden oszlopnál, hogy ha egyik szomszédja sem lehet Blend, akkor ott nem lehet macska. Illetve ha a 2. oszlop nem lehet Blend, akkor az 1. oszlop nem lehet macska, hasonló kapcsolat van a 4. és 5. ház között.
Speciális: Hasonlóan a szomszédsághoz, csak a megadott irányba nézed.
A nem lehetséges értékeket kihúzod.
Ha egy oszlopban egy tulajdonság marad csak (pl. a 3. oszop házszíne csak piros lehet), akkor az megtalálta a helyét. Ha több oszlopban egy tulajdonság csak egyetlen oszlopban szerepel (mondjuk az svéd már csak az ötödik oszlopban szerepel), akkor szintén megtalálta a helyét. Ha valami megtalálta a helyét, akkor a többi tulajdonságot kihúzod az adott mezőben, illetve az adott tulajdonságot kihúzod a többi oszlop közül. (Pl. ha a 3. oszlop piros ház, akkor a többi oszlopból kihúzod a piros házat, ha a svéd csak az ötödik oszlopban lehet, akkor az ötödik oszlopból kihúzod a többi nemzetiséget).
Ez ha jól figyelsz, kb. 10 perc.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Persze lehet intuitívabb módon is csinálni, de valószínű úgy lassabb.
Amúgy a körítés biztos nem igaz. A feladat különösebb intelligenciát nem igényel, kellő idő alatt szerintem az emberek minimum fele meg tudná oldani, ha mondjuk lenne rá egy napja és az élete múlna rajta. A legtöbb ember inkább nem akarja megoldani, hamarabb feladná, mintsem elfogynának a lehetőségei.
Sőt a feladat nem is a legnehezebb, lehetne olyan szabályrendszer, aminél egy idő után nem lehetne közvetlen összefüggésen keresztül továbbhaladni, hanem mondjuk feltételezni kellene egy helyzetet, majd az abból fakadó következtetések miatt kizárni a lehetőségét, és a másikat választani.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Amúgy anno volt egy DOS-os játék, aminek később született Windows-os változata, a Sherlock nevű játék, amiben ehhez hasonló feladványokat kellett megoldani. Lásd: [link] . (Video: https://www.youtube.com/watch?v=w2Wltac5W3w ) (Itt többféle szabály is volt. Pl. mondjuk olyanok, hogy a piros házas lakóhoz nem a 3-as szám tartozik, vagy a 4-es a kopasz csávó, meg az alma között van, vagy a stoptáblától jobbra – de nem biztos, hogy közvetlen mellette – van az S betű.)
Köszönöm a válaszokat!
Nem mentegetésből mondom, csak este 10 volt kb mikor nekiláttam, ment közbe a zene meg stb.
Hajlamos vagyok ráizgulni sajnos az ilyen dolgokra. Most pl az jár a fejemben, hogy hülyébb vagyok mint az átlag ha majd 1 óra alatt sikerült megoldani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!