Biokémiában milyen vegyületek ezek, és milyen tulajdonságaik vannak?
A. glükóz
– Leggyakoribb cukor a sejtekben, sejtközötti
járatokban
– A vér a szénhidrátokat glükóz formában szállítja
B. ez kifogott rajtam
C. koleszterin
– membránok kialakítása
– D-vitamin előanyaga
előanyaga
D. karotin
– Izoprén származék
– Ettől sárga a sárgarépa
E. galaktóz
– Redukciójakor egy hatértékű alkohol, dulcit keletkezik
– Laktáz, tejcukor β-D glükózból + β-D galaktózból áll, szóval a laktáz egyik építő eleme
Nem tudom, hogy milyen szinten kell ezeket tudni... meg ez a "írjál melléjünk 2-2 tulajdonságot" dolog is elég laza...
A) alfa-D-glükóz. színtelen, szobahőmérsékleten szilárd kristályos anyag.
B) 1-sztearil, 2-oleil, glicerin 3 foszfát. (btw. a képlet hibás, a foszfát csoporton nem stimmelnek a töltések/hidrogének). színtelen, vízben rosszul, de pl. kloroformban jól oldódik, vízben micellát, kettős rétegeket képez.
C) koleszterin. színtelen, szagtalan lipid. Biológiai membránok egyik fő komponense.
D) Ilyen vegyület nincs. Nagyon hasonlít a béta karotinhoz, de van a két végén az fura csoport: H2OH- szoval ilyen nincs. Ugyan sosem voltam jó a "mire gondol a költő" típusú feladatokban, de szerintem ezek sima hidroxil csoportok, és akkor ez sima b,e-karotin-3,3'-diol. Ha a ez a csoport -CH3-OH akkor valami merészebb valami. Nem igazán találtam olyan vegyületet, ami így lenne metilálva. tulajdonságai: vízben rosszul oldódik, delokalizált elektron rendszert tartalmaz, amit a látható fény gerjeszt.
E) D-ribóz. színtelen szagtalan szobahőmérséketen kristályos, édes ízű anyag. (az első válaszoló ezt rosszul tudta, csak szólok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!