Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit jelent a cellulóz kristály...

Mit jelent a cellulóz kristályos és parakristályos része? +Mik azok a micellák/paramicellák? És mi az, hogy UDP-glükóz?

Figyelt kérdés
+ 1 darab cellulózmolekula áll több glükóz egységből,és 36 db cellulóz molekula alkot egy mikrofilrillumot? vagy hogy van ez? (összezavarodtam...)

2015. okt. 3. 15:50
 1/1 sadam87 ***** válasza:
100%

"Mit jelent a cellulóz kristályos és parakristályos része?"

Passz. Itt leírják (angolul), mit jelent a parakristályos szerkezet, de nem tudom, mennyiben és hogyan érinti ez a cellulózt.

[link]

A micellák amfipatikus (bipoláros) molekulákból épülnek fel, vizes (poláris) közegben. A molekulák hidrofil feji része a víz felé, az apoláris farki részek egymás felé néznek. (Apoláris oldószerben is kialakulhatnak hasonló képletek, nyilván ebben az esetben fordított állásúak az amfipatikus molekulák. Ezeket reverz micelláknak nevezzük.)

[link]

Paramicelláról még életemben nem hallottam De cserébe a google is csak két találatot ad magyar nyelven (angolul egyet sem., persze lehet, hogy ott máshogy nevezik ezt a dolgot). Az egyik ez a kérdés, a másik egy egyetemi előadás diasora, ahol nem magyarázzák meg a fogalmat. (Nem lehet, hogy erre az órára kell?)

[link]

Szóval passz, illetve szerintem nem létezik ilyen fogalom, csak egy egyetemi muki magának kitalálta.

"És mi az, hogy UDP-glükóz?"

Egy anyagcsere közti termék, lényegében egy nukleotid származék. A glikogén szintézis egy közti terméke (a glükóz aktivált formája).

[link]

" 1 darab cellulózmolekula áll több glükóz egységből,és 36 db cellulóz molekula alkot egy mikrofilrillumot?"

Igen.

2015. okt. 3. 20:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!