Mit jelent a cellulóz kristályos és parakristályos része? +Mik azok a micellák/paramicellák? És mi az, hogy UDP-glükóz?
"Mit jelent a cellulóz kristályos és parakristályos része?"
Passz. Itt leírják (angolul), mit jelent a parakristályos szerkezet, de nem tudom, mennyiben és hogyan érinti ez a cellulózt.
A micellák amfipatikus (bipoláros) molekulákból épülnek fel, vizes (poláris) közegben. A molekulák hidrofil feji része a víz felé, az apoláris farki részek egymás felé néznek. (Apoláris oldószerben is kialakulhatnak hasonló képletek, nyilván ebben az esetben fordított állásúak az amfipatikus molekulák. Ezeket reverz micelláknak nevezzük.)
Paramicelláról még életemben nem hallottam De cserébe a google is csak két találatot ad magyar nyelven (angolul egyet sem., persze lehet, hogy ott máshogy nevezik ezt a dolgot). Az egyik ez a kérdés, a másik egy egyetemi előadás diasora, ahol nem magyarázzák meg a fogalmat. (Nem lehet, hogy erre az órára kell?)
Szóval passz, illetve szerintem nem létezik ilyen fogalom, csak egy egyetemi muki magának kitalálta.
"És mi az, hogy UDP-glükóz?"
Egy anyagcsere közti termék, lényegében egy nukleotid származék. A glikogén szintézis egy közti terméke (a glükóz aktivált formája).
" 1 darab cellulózmolekula áll több glükóz egységből,és 36 db cellulóz molekula alkot egy mikrofilrillumot?"
Igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!