Kémiai egyenletek?
A nagyját megtudtam oldani a feladatoknak ez a kettő maradt, amit nem tudok:
BaHPO4 + H3PO4 =
Al(OH)3 + H2SO4 = bázisos só keletkezzen!
Nagyon köszönöm a segítséget. :)
Al(OH)3 + H2SO4 -> Al2(SO4)3 + H2O
rendezni kéne még
a foszforosat nem tudom
Pedig mondott butaságot a válaszoló, ez az "egyszerű" egyenlet a helyes.
Az első egyenletnél tudni kell, hogy a HPO4(2-) kevésbé savas közegben stabil mint a PO4(3-).
Foszforsav alacsony pH-n PO4(3-) -ra disszociál, kicsit magasabb pH-n megjelenik a HPO4(2-) is. Még magasabb pH-n már csak H2PO4(2-)és H2PO4(-) van. Aztán már H2PO4(-) és H3PO4. Nagyon nagyon lúgos pH-n pedig szinte csak a disszociálatlan forma, H3PO4 van.
te pedig ugye savasítod a rendszert foszforsav hozzáadásával...
Gimis kémiai nyelven lehet mondani úgy is, hogy a HPO4(2-) a "gyengébb sav", a PO4(3-) az "erősebb sav", és akkor "a gyengébb savat felszabadítja az erősebb sav sójából".
A BaHPO4 egy részéből tehát lesz Ba3(PO4)2. A foszforsavból hogy mekkora koncentráció milyen disszociáltsági állapotban van, azt a Henderson-Hasselbach egyenlet alapján tudod kiszámolni.
semmiképp sem az
esetleg konkrétan ez a feladat? mert velem is fordult ár elő hogy rosszul írtam le
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!