Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hány kontinens van a Földön...

Hány kontinens van a Földön pontosan?

Figyelt kérdés

Azért teszem fel ezt az egyszerűnek tűnő kérdést mert többféle megállapítást hallottam, láttam, olvastam. Én magam hat kontinensről tanultam: Afrika, Amerika, Antarktisz, Ázsia, Európa, Óceánia. De ezen kívül hallottam 4, 5, 6 (más szisztéma szerinte elosztásban) és 7-ről is.

Tudomásom szerint a kontinens különálló földrészeket jelent. Ezek szerint Európának és Ázsiának egy kontinensnek kellene lennie (Eurázsia), míg Amerika két felé tagolódik(Észak-Amerika, Dél-Amerika).

Most akkor mekkora szám a helyes?

2015. szept. 23. 23:26
 1/5 anonim ***** válasza:
24%
ahogy, írtad, ez nézőpontok kérdése, és leginkább én is Eurázsiát egynek venném, de Amerika miért tagolódna 2 felé? az nagyon is 1 kontinens!
2015. szept. 24. 06:20
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Mind helyes, ugyanis ez csak attól függ, hogy definiáljuk a kontinens fogalmát.

Ettől függetlenül ugyanennyi szárazföld marad.

Ha a Te definiciódat nézzük, akkor pár ezret még adj hozzá, mert van egy pár sziget is, ami különálló földrész...

2015. szept. 24. 09:16
 3/5 2xSü ***** válasza:
100%

A kontinens fogalma nem annyira objektív fogalom. A kontinensek száma függhet attól, hogy geológiai, földrajzi, vagy kulturális, történelmi szempontból közelítjük meg a témát. Igen, bizonyos szempontból lehet Észak- és Dél-Amerikát egy vagy két kontinensnek tekinteni. Lehet Európát és Ázsiát egy vagy két kontinensnek tekinteni. Sőt Afrika és Eurázsia is tekinthető bizonyos szempontból egy kontinensnek, akkor Afroeurázsiáról beszélhetünk.

Elvileg lehetne Ausztrália sziget is, vagy Grönland külön kontinens. Azért, hogy mi számít „nagyobb” kiterjedésű földrésznek, az eléggé önkényes fogalom. Oké, a kontinentális réteget lehet pl. objektív ismérvnek tekinteni, csak akkor megint más problémákba ütközünk.

Tehát hogy hány kontinens van, az kb. attól függ, hogy éppen melyik tudományágban éppen mennyit tart számon a szokásjog alapján.

2015. szept. 24. 10:36
 4/5 anonim ***** válasza:

Észak-Amerika, Közép-Amerika, Dél-Amerika, Európa, Afrika, Ázsia, Ausztrália és Óceánia, Antarktisz. Ez a leggyakrabbi felosztás, ami 8.

Amerikát szinte bárhogyan össze lehet vonni ha nagyon akarod, illetve Eurázsia is egy létező fogalom.

Ez nem egy exakt dolog, hanem az emberek saját kitalált mondellje a Földről.

2015. szept. 24. 10:48
 5/5 Sunshinedoll ***** válasza:

Eurázsiát simán lehet egynek számolni, ez a fehér emberek arroganicája, hogy szegregálják magukat ázsíától, mikor nyilvánvalóan egy egység.

Amerikát már inkább lehetne külön számolni, mivel dél-amerika és észak-amerika látványosan elkülönül, mivel csak kicsi részen érintkeznek.

2015. szept. 24. 12:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!