Ha egy oldat sűrűségét kiszámoljuk, és az eltér a táblázatbeli értékétől, azt mivel magyarázzuk?
Figyelt kérdés
Tudom,kicsit furcsa a kérdés,valószínűleg azért,mert pontatlan volt a mérés,viszont jegyzőkönyvet kell írni és ha tudnátok valami jobb megfogalmazást vagy ilyesmit,annak örülnék...vagy simán írjam azt,hogy a mérés pontatlan volt? Először írok ilyet,nem tudom,mit szokás beleírni :D Egyébként NaCl oldat sűrűségét kellett számolni...2015. szept. 18. 20:38
1/2 anonim válasza:
Mérés közben jelölni kell, hogy mit merre kerekítettél. Érdemesebb inkább egy intervallumot megadni a keresett értékre, és minél kisebb ez az intervallum, annál pontosabb lesz az eredmény.
2/2 Silber válasza:
Nem tudom milyen módszerrel kellett mérni, de rengeteg oka lehet:
- Nem megfelelően leolvasott érték (pl. nem a meniszkusz alsó vonalánál levő érték lett leolvasva nedvesítő folyadék esetén)
- Az eszközök nem voltak kalibrálva, ezzel maradó hibát okozva (pl. az analitikai mérleg 1,001-et mér 1,004 helyett)
- Kerekítési hibák (amint említve lett)
- A mérőeszközök nem megfelelő mérési pontossága (konyhai mérlegen is le lehet mérni 10 deka vizet, és analitikai mérlegen is. Mindkettő alkalmas az adott tartományban mérésre, de nem ugyanakkora precizitással)
- Hőmérséklet, légnyomás- és páratartalom változása
- Nem megfelelő tisztaságú vegyszerek használata (pl. eredetileg is tartalmazhatott vizet a só)
- Stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!