Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » N alatt a k = 28?

N alatt a k = 28?

Figyelt kérdés
Ezt ki lehet számolni valahogy? Nem tudom, létezik-e valami képlet arra, hogy ha megvan adva, hogy 28 féle képpen választhatok ki n dologból k darabot, akkor azt mégis miként határozom meg?Én a binomiális tételből indultam ki, hogy n(n-1)(n-2)...(n-k+1)/k!, de nem sikerült eredményre jutnom, és igaz fáradt is vagyok már, de türelmetlen is, így ki írom, hátha valaki tud segíteni.

2015. szept. 18. 18:51
 1/3 anonim ***** válasza:

Amit felírtál, az nem a binomiális tétel, hanem a binomiális számok definíciója (nem mindegy, mert az teljesen más dolog). Hogyha a konkrét feladatot lehetne tudni, az sokkal jobb lenne. Ha csak ennyi van, akkor k feltételezett értékeivel lehet számolni.

Ha k=0, akkor (n alatt a 0)=1, ez mindig így van, tehát ez nem lehet.

Ha k=1, akkor (n alatt az 1)=n, ennek kell 28-nak lennie, tehát n=28, tehát (28 alatt az 1) jó megoldás lesz.

Ha n=2, akkor (n alatt a 2)=n*(n-1)/2!=28, ezt meg tudjuk oldani átrendezést követően:

n^2-n-56=0, ennek a pozitív megoldása kell; n=8, tehát (8 alatt a 2)=28 is megoldás lesz

A továbbiakban máshogyan kell eljárnunk:

k=3 esetén: (n alatt a 3)=n*(n-1)*(n-2)/3!=28, vagyis

n*(n-1)*(n-2)=168

Erre próbálj valami okosat kitalálni.

2015. szept. 18. 19:27
 2/3 A kérdező kommentje:
Mindig annyira szégyellem magamat a kérdéseim után. Látva az eredményt, teljesen mindegy mennyire vagyok fáradt, igazán szorulhatott volna belém ennyi kreativitás, hogy megoldjam. És bocsánat a helytelen szóhasználatért is.
2015. szept. 18. 20:17
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem baj :) Legalább kiderült, hogy valamit rosszul tudsz. Az sem baj, ha kiírod a kérdést, velem is szokott úgy lenni, hogy napokat gondolkozom egy feladaton, közben a megoldás teljesen triviális.

Viszont megírhatod, hogy mire jutottál, szívesen segítek még, hogyha nem jutsz előrébb.

2015. szept. 18. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!