Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Honnan jön a második elektorn?

Honnan jön a második elektorn?

Figyelt kérdés

A réz elektornszerkezete: [Ar]4s1 3d10

A Cu(I) ion nyilván úgy jön létre, hogy a 4s1 elektron lesz leadva. De a jóval gyakoribb (és stabilabb) Cu(II) ionhoz két elektron leadása szükséges. Melyik (zárt) atompáláyról szakad le a második?

2010. márc. 13. 15:48
 1/4 Silber ***** válasza:

Egyéni feltételezésem:

Az elemi rézben az elektronszerkezet a következő: [Ar]3d10 4s1. Amikor a réz egy elektront lead, akkor a következő jön létre: [Ar]3d8 4s2, mivel így 2 elektronnal stabillá válik a 4s2-héj. Réz(II)-ion esetében pedig a 3d héjról fog leválni egy elektron, tehát annak [Ar]3d7 4s2 lesz végül.

2010. márc. 13. 21:28
 2/4 anonim ***** válasza:

A réz(I) elektronkonfigurációjára nem találtam forrást, de majd megnézem könyvtárban, mert engem is érdekel.

A réz(II) elektronkonfigurációja:

4s0 3d9

[link]

De mérget erre sem vennék.

2010. márc. 17. 15:44
 3/4 anonim ***** válasza:
Már csak azért is hülyeségnek találom, amit az előbb írtam, mert üres, telített, vagy félig tele levő elektronhéjak a stabilabbak. Tehát nem tudom, miért lenne neki jó a telítettet megbontani. Utánanézek.
2010. márc. 17. 15:54
 4/4 A kérdező kommentje:
okés, várom az eredményt. Köszönöm
2010. márc. 17. 17:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!