Van itt jó fizikus? Segítene?
Figyelt kérdés
Van egy hordó,vagy bármilyen zárható edény. Teljesen megtöltjük vízzel. Ha levisszük nagy mélységbe (pl Marianna árok) deformálódik e az edény?
Páromék munkahelyén napok óta ezen megy a vita, megígértem neki,hogy megkérdezem, hátha van itt aki tud választ rá :)
2015. aug. 28. 16:55
1/9 anonim válasza:
Attól, hogy meg van töltve vízzel ugyanúgy hat rá a hidrosztatikai nyomás, és bár összenyomhatatlan folyadékként kalkulálunk a vízzel, azért kicsit össze lehet nyomni vagy csak az egyik oldalon benyomódik a hordó a másikon meg kifelé, de határozottan deformálódik.
2/9 anonim válasza:
Egészen minimális mértékben deformálódik, mivel alulról egy nagyon picit nagyobb nyomás hat rá, mint felülről.
3/9 anonim válasza:
Az első válaszoló jól mondja, ha teljesen hermetikusan zárható az edény, akkor a víz összenyomhatósága miatt egy kicsit tud majd deformálódni nagy mélységben, de mindenképpen befelé, nem tudnám elképzelni, hogy az egyik oldala behorpadjon, a másik meg ki emiatt.
A második válaszoló pedig a felhajtóerőről beszél, de az már akkor is szerepet játszik, ha bárhol belemeríted a vízbe.
4/9 anonim válasza:
Nem a felhajtóerőről beszélek, de az is ennek a nyomáskülönbségnek a következménye.
5/9 anonim válasza:
Nyilván kismértékben összenyomódik a hozzávetőleg 1000 atmoszféra nyomás alatt, de szerintem a legtöbb anyagnál ez a kismértékű egyenletes összenyomódás, hogy még a rugalmassági határ alatt van azaz ha kiemeled a vízből már nyoma sem marad.
6/9 anonim válasza:
Természetesen létrejön a deformáció. Gyakorlatilag egy rugalmas testnek, külső megoszló terheléséről van szó, merthogy a víz is képes deformációra. 1000 bar nyomás kb. 5% sűrűségváltozást jelent.
7/9 anonim válasza:
Ha a földfelszínen töltöd meg, a Marianna árok alján összeroppanna, mivel a hordóban lévő vízre kisebb nyomás hat mint a körülötte lévő környezetre.
8/9 anonim válasza:
#7 vagyok, azzal kalkuláltam hogy a hordó maga merev.
9/9 anonim válasza:
lehet már késő de megírom, szerintem nem fog horpadni amennyiben a vizet összenyomhatatlannak tekintjük, mert a hordó belsejében lévő víz hidrosztatikai nyomása kompenzálja a kívülről jövő nyomást, ergó a felületeken ható erők kiejtik egymást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!