Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mibol all a tojas?

Mibol all a tojas?

Figyelt kérdés
2008. szept. 7. 19:42
 1/8 anonim ***** válasza:
92%

Nagyon részletesen:

[link]


Rövidebben:

A tyúktojás átlagos súlya 50-60 g. A tojás három részből áll, héjból (a hártyával), fehérjéből és sárgájából. Ezek a részek a következő arányokban oszlanak meg:

A héj és a hártya kb. az összsúly 13 %-a tojásfehérje kb. 58 %-a, a sárgája kb. 29 % -a. Ezek átlagos adatok és a tojás nagyságától függenek. Kisebb tojásban aránylag kevesebb a fehérje. A tojás héja nélkül 74 % vizet, 12, 5 % fehérjét, 12, 5 % zsírt, 1% ásványi sót és szénhidrátot tartalmaz. Egy kg tojás tápértéke kb. 1600 kalória.

A felsorolt anyagok a tojás fehérjében és a sárgájában egyenőtlenül vannak elosztva. A tojásfehérje víztartalma nagyobb, mint a sárgájáé. Míg az előbbi 86% vizet tartalmaz, addig az utóbbi csak50 %-t. Ennek megfelelően a tojássárgája szárazanyagtartalma a fehérjéét lényegesen meghaladja. A tojásfehérje fehérjetartalma12, 5 %, a sárgájáé 16 %. Zsír a tojásfehérjében csak töredékszázalékokban található, míg a sárgája zsírtartalma átlag 32 %. Ennek alapján érthető, hogy a tojásfehérjének és sárgájának tápértéke is nagymértékben különböző, 1 kg fehérje csak 550, 1 kg sárgája 3700 kalória tápértékű.

A tojásfehérjét egymagában rendszerint felvert tésztáknál használjuk. Azokról a fizikai változásokról, amelyek a tojás felverésénél végbemennek - később lesz szó.

A tojássárgája összetétele lényegesen bonyolultabb, mint a tojásfehérjéé. A kiköltés alatt a kifejlődő kiscsirke számára szükséges tápanyagokat ugyanis a tojássárgája szolgáltatja. Ez az oka annak is, hogy olyan nagymennyiségű szárazanyagot tartalmaz. A sárgában lévő fehérje is bonyolult összetételű. Nukleint és ovovitellint tartalmaz.

Ezen fehérjék vízben nem oldhatók, míg a fehérjében levő albumin vízben oldódik. Az ovovitellin foszfort is tartalmaz kb. 1%-nyi mennyiségben, ez is emeli a tojás tápértékét.

A tojássárgájában levő vegyületek közül fontos a lecitin, amely zsírhoz kötött foszforsavas vegyület, emulgáló hatása miatt értékes. A tojás hevítésekor előbb a fehérje csapódik ki, a sárgája csak 70-75 C°-on. A tojássárgája nemcsak magasabb kalóriája miatt értékesebb tápanyag a fehérjénél, hanem azért is, mert életfontosságú vitaminokat tartalmaz.

2008. szept. 7. 19:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
14%

[link]


NE LOPJ!

2008. szept. 7. 19:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
77%

Kedves... "ne lopj!"

csak nem gondolod, hogy ezt fejből tudom? :)))

Érdekes volt a kérdés és utánanéztem. Felkeltette az érdeklődéásemet és találtam rá hasznos infót.

Nincs az oldalon kiírva, hogy kizárólag saját fejből szabad hozzászólni. Ez nem tapasztalati kérdés volt. :))

Vagy hogyan gondolod?

Van egy érdekes kérdés, jól utána nézek aztán juszt sem osztom meg amit találtam nehogy már a kérdező is megtudja? :DDD

2008. szept. 8. 07:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
13%

kedves lopós!

semmi bajom azzal, ha segítesz, de ha más szellemi termékét használod, a forrást meg kell jelölni, nem csak bemásolni sajátként. ha csak belinkeled, máris megtalálja, akit érdekel, és ugyanúgy segítettél. és az oldalra valóban nincs kiírva, hogy mindent hasból kell tudni, de más szellemi termékét az engedélye nélkül felhasználni bűncselekmény. bonyolult egy rendszer mi?

2008. szept. 8. 10:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
83%
Igazad van. Mea culpa! Szörnyúséges bűnt követtem el mert egy anoním oldalon nem tettem idézőjelbe amit bemásoltam. Idegen tollakkal ékeskedtem és ezzel hihheteten haszonra tettem szert. Megígérem: legközelebb nem csinálok ilyet.
2008. szept. 8. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
38%
lol. :D
2008. szept. 8. 14:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
36%
A tojás az petesejt, méhozzá egyetlen sejt,de jó nagy.
2008. szept. 14. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
0%
100% csirkebol! ez tuti .. ez persze csak a csirketojasra igaz .. mert pl a krokodiltojas 20% csirke, 20% strucc, 40% fog meg egy kicsi armani..
2008. szept. 15. 22:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!