• 20 fajból álló lágy szárú növénygyűjtemény szabvány növénygyűjtő lapon. • 15 db-os kőzetgyűjtemény a beazonosításhoz megfelelő (25 g) méretű kézipéldányok. Ezeket hogy kell elkészíteni?
Van valami kritériuma, vagy szabálya a dolognak ? vayg csak 20 gazt meg 15 kavicsot össze kell szedjek?
a növénygyűjtő lap az milyen?
Megcsinálhatod úgy is, csak sok értelme nem lesz.
A növénygyűjtemény relatíve egyszerűbb. Elsétálsz gy kellemes tölgy/bükkerdőbe, hozzá kapcsolódó réttel, esetleg vízparttal, és kb. egy óra alatt leszedsz 30-35 különböző virágot. (Nem baj,ha kicsit több, nem mindegyiket fogod tudni beazonosítani, és némelyik meg tönkremegy). Ehhez kell egy jó kés meg egy metszőolló, egy viszonylag vastagabb album, és némi paprszalvéta, amibe beleteszed őket. Roppant kellemes szórakozás, nekem ezernél több a példányszámom, na jó, ebben sok védett alpesi faj is van, mert én úgy vélem, én jobban tudok vigyázni rájuk.
A növénykét rendszerint herbával szedjük, azaz a teljes földfeletti részt (gyökeret nehéz préselni, és ritka, hogy jellegzetes vagy fontos legyen, mint pl. sisakvirág, katáng, zászpa). A levágott részből érdemes egy 15-18 cm-es szakaszt kivágni, ami a virágzatot, jól fejlett ép levelet és szárrészt tartalmaz. Ezt két papírtörlő közzé teszed, és szpen berakod egy könyvbe. Odahaza beteszed két papírlap közzé, lehetőleg fekete-fehér újságpapír-rétegekbe, és lepréseled 5-10 kg tömeggel. A Présben egy napig hagyjuk, utána cseréljük a felszívó papírt, mert különben rátapad és berothadhat. Érdemes némi nátrium-benzoáttal meghinteni. Két nap préselés elég, ekkor árnyékban, melegben utószárítjuk és beragasztjuk. Lehet ragaszatni celuxxal is, de stílusosabb a faenyv. Feliratozá : faj, latin név, nem, gyűjtési hely, idő. GPS koordináta is ráfér.
Ez azért nem bonyolult, mert nyáridőbenkét-három kilométeres Bükki, Mátrai, Börzsönyi, Bakonyi sétával szép csapat szedhető össze.
A kőzetgyűjtemény nem egyszerűbb, mert két-három kilométeres körzetben nem fogsz 15 féle kőzetet találni, kivéve, ha elmész a dunabgdányi csódi-hegyre, vagy rudabányára, vagy más geológiai anomáliák helyére. Ha több energiát akarsz belehesszelni, ajánlom a geománia oldalát, ott megtalálod az ÖSSZES magyraországi ásványlelőhelyet, fotókkal, leírással, mit hol lehet összeszedni. Neked nem kell ásvány, csak alapkőzet, így egyszerűbb.
Ha kevésbé akarod túlspirázni, el kell menni egy ásványbörzére, és ott lehet venni párszáz forintért darabokat. Szépeket is. Börzenaptár a magyra minerofil társaság oldalán.
Elárulok egy titkot. Ezt azért csináltatják veled, hogy megszeresd. Könnyű megszeretni, nem is tudom, hogy lehet nem-megszeretni. Talán úgy, hogyha unalmas kötelességnek érzed, és unott arccal összecsapod. És a nyári szünetre kiadott feladatokat NEM CÉLSZERŰ augusztus második felére hagyni.
Végül is szükség volt ezekre a gyűjteményekre? Úgy értem, hogy kötelező volt? Nekem ugyanezt kéne most összehoznom, csak fásszárú gyűjtemény van idén.
Növénygyűjtő lapot hol szereztél be vagy hogy csináltad otthon?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!