Vérrel kapcsolatban?
Tudom, hogy volt már az a kérdés, hogy mennyivel halad a vér az emberi szervezetben, de nem láttam konkrét választ, és nem is találtam a neten sem?! ÉS ha az ember meghal , akkor nyilván nem áll meg a vér haladása abban a pillanatban , kb mennyi lehet a nyomása a sebesség mellet, vagyis mennyi ideig folyhat még a halál után a vér?
köszi
A vérnek nagyon kicsi a lendülete az őt lassító hatásokhoz képest, így ha nem lüktet a szív, akkor gyakorlatilag azonnal megáll a keringés, és csak addig vándorol a vér az ereken belül, míg a nyomás mindenhol kiegyenlítődik. Most hogy ez fél másodpersc vagy tized másodperc, vagy tán egy-két másodperc azt nem tudom, de szerintem nincs is értelme vizsgálni.
A vér sebességét nem nagyon lehet precízen megmondani. Eleve folyadékoknál nehézkes a sebesség meghatározása, mert egy folyadék más sebességgel folyik a cső (folyó estében a meder) szélén, mint a közepén. Éppen ezért hozamot szoktak mérni, azaz egy szakaszon adott idő alatt átfolyó mennyiséget, és abból lehet a cső átmérőjének ismeretében egy átlagos sebességet visszaszámolni. Vér esetében bonyolítja a helyzetet, hogy bizonyos erekben a víz és az apró komponensek gyorsabban haladnak, mint a sejtes komponensek, így felmerülhet, hogy minek a sebessége érdekel: a vízé vagy a sejteké.
A vér hozama azonban függ a nyomástól és az ér áteresztő képességétől (azaz az átmérőjétől), és a nyomás folyamatosan ingadozik (mert a szív ugye lüktetve pumpál), így a vér sebessége is értípusonként más és más, és állandóan változik.
Amit tudni lehet, az a szív perctérfogata, ami az a vérmennyiség, ami percenként áthalad rajta: ez 5 liter körül van. Vagyis kb egy perc alatt átnyomjuk magunkon a teljes vérünket. A szívartéria átmérőjét nem tudom, vagyük 1 cm-nek, azaz a lyuk mérete kb 0,8 cm^2. Ha ez az adat helyes (csak becsültem), akkor ezen a helyen a vér átlagos sebessége 6250 cm/min, azaz 1,04 m/s. A legnagyobb sebessége valószínűleg sokkal nagyobb, hiszen mint írtam, a sebesség folyton ingadozik.
Köszi a válaszokat!
M
Csak érdekességképp: Ultrahanggal lehet mérni a vér áramlási sebességét:) (Ez volt az egyik kérdés biofizika vizsgán:D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!