Van elméleti felső határa egy biológiailag gerinces élőlény méretének (a Földön)? Részlet lent.
Például a triász idejében dinoszauruszok legnagyobb képviselői sem voltak nagyobbak egy struccnál, de a jura idején 12 méter magas és 50 tonnás dinoszauruszok lépdeltek. Arra lennék kíváncsi, hogy ha a körúlmények megfelelőek, akkor a növekedés meddig tarthatott volna? Például a csontokban egy olyan folyamat játszódna le, mint ami anno a növényekkel: a lágyszárúak egy anyagot termeltek, s nagyobbra nőhettek, kialakultak a fásszárúak.
Így a csontok nem roppannának össze a súly alatt. És mondjuk egy 500 tonnás és 90 méter magas "óriás" ugye szinte elpusztíthatatlan egy ragadozó számára, ha persze az nem kezd el szintén nőni... meddig mehetne el ez? Vagy a végén 10000 tonnás és 300 méter magas ragadozók kergetnének 50000 tonnás és 1km magas "dínókat"?
Szerintem ez már abszurd méret, de érzékeltetni akartam a kérdésem.
HA (és itt a gyakorlat már meg is bukott) optimális körülményeket veszünk figyelembe, akkor a földi élet számára mi az élőlények méretének felső határa?
"A legnagyobb dinók úgy tudom, vízben éltek (de nem úsztak, hanem lépkedtek), amit pl. az is bizonyít, hogy az alsó csontjaik tömörek voltak, a felsők üregesek."
Ezt az elméletet igazából már hosszas évtizedek óta nevetség tárgyának tartják, és eredetileg sem volt rá semmi bizonyíték. Sőt, igazándiból még csak azt sem tudni, hogy annak idején mi vette rá a tudósokat, hogy felvessék ezt az elképzelést. Eredetileg a nagy Sauropodákat is mind szárazföldi állatoknak tartották, aztán a 19. század végén hirtelen átpártoltak a vízi életmód elméletéhez, holott minden bizonyíték, plusz a józan ész is ellene szólt. Egyesek szerint az történhetett, hogy az akkori tudósokat összezavarta egy század közepi leírás, amin ezeket az állatokat még óriási vízi krokodiloknak tartották, de ez sem egy elégséges magyarázat.
Az anatómiájukban semmi olyan tulajdonság nincs, ami vízi alkalmazkodásra utalna, ellenben a szárazföldön való teherhordásra tökéletesen megfeleltek. A mai őslénykutatók csak a fejüket kapargatják, hogy a száz évvel ezelőtti kollégáik mégis mit gondolhattak, honnan szedték ezt a vízi elképzelést. Az egész ötlet valójában az őslények anatómiájának súlyos félreértelmezésén, plusz fizikai meg alapvető logikai ismeretek hiányán alapul (pl. nem vették figyelembe, hogy az állatok az üreges csontjaik miatt lebegtek volna).
Pontosan, ugyan akkor például beszélhetnénk még a dinoszauruszok testtartásának hibás elképzeléséről is.
Ahogy az egyik írta, nagyon sok a befolyásoló erre a kérdésre, ha csak a mai viszonyokat nézzük akkor szerintem nagyon nagyobb mint az elefánt/zsiráf nem lenne életképes.
Olvastam, hogy az oxigén százalék mennyire befolyásol mindent, pl ha kicsivel több lenne a levegőben az oxigén az megdobná az agyunk működését és a testünk is erősebb lenne, viszont minden másra is kihatna és pl a pókok lehet patkány méretűre is megnőnének.
Dínó korban nagyobb volt az oxigénellátás, ezért voltak gigantikus lények is, gigantikus lepkék/szúnyogok/ízeltlábúak stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!