Én 15 éve végeztem matek tanári szakon és már akkor elavult volt.
2015. júl. 2. 06:29
2/12 anonim válasza:
Már hogy lehetne elavult? Ma már mások az azonosságok? :D
Nyilván a benne lévők érvényben vannak és lesznek amíg világ a világ. Szerintem inkább az a kérdés, hogy a benne foglaltak mélysége milyen szakhoz/mire elég. Egyetemi matek szakhoz nyilván nem.
2015. júl. 2. 08:03
3/12 A kérdező kommentje:
köszönöm
2015. júl. 2. 08:50
4/12 Tom Benko válasza:
Nem nagyon tudok a matematikában olyasmiről, ami elavult lenne.
2015. júl. 2. 09:38
5/12 anonim válasza:
"Nem nagyon tudok a matematikában olyasmiről, ami elavult lenne." - pedig volt több olyan bizonyítás is, amiről kiderült, hogy téves vagy hiányos. Ha jól emlékszem, a Fermat-tételről 150 évig hitték tévesen, hogy bizonyítva van.
2015. júl. 2. 11:58
6/12 anonim válasza:
Na erről még ebben a formában nem hallottam. Pedig olvastam a nagy Fermat-tételről könyvet külön is.
Gondolom nem a "Fermat-tétel bizonyításait" tartalmazza ez a könyv, hanem elemi algebrát, esetleg pár apróságot a klasszikus algebrából! :D
2015. júl. 2. 12:57
7/12 Tom Benko válasza:
@5: A Fermat-tételről 1996-ig csak annyit tudtak, hogy talán Fermat-nak megvolt a bizonyítása. Sőt, hirtelen nem is tudok olyan tételről, aminek ilyen sokáig téves bizonyítása lett volna. Olyanról tudok, hogy mindenki evidenciaként kezelt egy kijelentést, aztán lett egy ellenpélda.
2015. júl. 3. 09:36
8/12 anonim válasza:
Másik példa a matematikai elavulásra: a pitagoreus aritmetikának még szerves része volt a numerológia, a számokhoz rendelt spirituális minőségek. Ma ez már nem része a matematikának, "elavult".
2015. júl. 3. 12:33
9/12 anonim válasza:
"pedig volt több olyan bizonyítás is, amiről kiderült, hogy téves vagy hiányos."
-Tudnál konkrét példákat erre?
" Ha jól emlékszem, a Fermat-tételről 150 évig hitték tévesen, hogy bizonyítva van."
-Ezt hol olvastad, vagy honnan van ez az infó?
2015. júl. 3. 13:08
10/12 anonim válasza:
A Fermat-tételre, mint sejtésre hivatkoztak, nem mint tételre, egészen addig, míg Wiles be nem bizonyította.
Az, amit bizonyításként említesz, az egy mendemonda volt, hogy anno Fermat a margóra felírta a bizonyítást is.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!