Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van olyan könyv ami teljesen...

Van olyan könyv ami teljesen az alapoktól elmagyarázza miért és hogyan működik a számítógép?

Figyelt kérdés
de teljesen az alapoktól

2015. jún. 30. 09:41
 1/8 EagleHUN ***** válasza:
100%

Google keresés: "számítógép működése"

[link]

Első találat:

INFORMATIKA Ingyenes elektronikus Tananyag

[link]

2015. jún. 30. 10:12
 2/8 A kérdező kommentje:
köszönöm és valami "kézzel fogható"?
2015. jún. 30. 10:39
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Print
2015. jún. 30. 10:40
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Én programozó vagyok eredetileg, és még nem találkoztam olyan laikusoknak szóló könyvvel, amelyik elmagyarázná, hogy fizikailag mi történik a számítógépben működés közben. Esti meséket, absztrakt modelleket adnak elő, a tényleges áramköri működést sehol nem magyarázzák el, gondolom mert hogy "jaj az túl bonyolult".
2015. jún. 30. 14:35
 5/8 A kérdező kommentje:
köszönöm és nem laikusoknak szóló könyv van?
2015. jún. 30. 19:35
 6/8 EagleHUN ***** válasza:

Ha tényleg a részletes belső működése érdekel, mármint bit szinten akkor: mikroelektronikáról van szó, adat cím és vezérlőbuszokról, bináris logikáról, szinkron és asszinkron logikai hálózatok működéséről, bool algebráról.

Szóval egy kis matek egy kis elektronika, de laikusok számára érthető formában még nem találkoztam egyikkel sem.

Fősulin (informatika) kőkeményen meg kellett tanulni, például régi mikroprocesszorok (8086, Zilog stb) belső felépítését ALU-jának felépítését címzését is. Nekem könyebb dolgom volt mert elektroműszerész középsuliból mentem, a Gimnazisták meg vért izzadtak az ilyen tantárgyakkal. XD

2015. júl. 2. 20:05
 7/8 EagleHUN ***** válasza:

Pl ilyen sorrendben kezdhetnél:

1) A Bool algebra az egész alapja:

[link]

[link] _%28informatika%29

Aztán mondjuk jöhet egy kis logikai hálózatok:

2) Kombinációs hálózat melyben sem szinkron órajel sem memória nincsen:

[link]

3) Aztán az aszinkron, amiben nincs még szinkronizáló órajel de memóriával már rendelkezik, így az előző állapottól is függ a kimenet állapota:

[link]

4) Aztán a szinkron ami órajellel szinkronizál és memóriája is van:

[link]

5) Mikroprocesszorok:

[link]

Innen a 8086-ost és a Z80-at mindenképp keresd ki.

6) Belső felépítésük is fontos, akár a programozáshoz is, mert a regiszterek működését így lehet megérteni:

[link]

[link]

[link]

Szerintem kezdetnek elég ennyi. :) Próbáltam a leg használhatóbbakat kiszemezni a google találatok közül, de egy egy adott témában nem kizárt hogy lehet jobbat is találni.

2015. júl. 2. 20:31
 8/8 A kérdező kommentje:
ejha nagyon szépen köszönöm
2015. júl. 2. 20:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!