Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van olyan sav, amelyik betonko...

Van olyan sav, amelyik betonkockára öntve azonnal vagy napokon belül szétmarja azt?

Figyelt kérdés
A kertben van egy nagy halom, rossz minőségű betontömb. Négyzet alakúra vágott kőlap, melyekkel már nem tudunk mit kezdeni, mert az eső tönkretette őket, de elszállítani is csak darabokban lehetne. Van olyan vegyszer, ami feloldja a részecskekötéseket és szétmálasztja a betont?

2015. jún. 30. 09:12
1 2 3
 11/21 EagleHUN ***** válasza:

"Mondjuk akárhogyan mállasztos szét, a nagy kupac közetmorzsalékod meg kavicsod megmarad, azzal mit csinálsz?"

Wadmalac olvastad mit írtam?

2015. jún. 30. 18:36
 12/21 EagleHUN ***** válasza:

Amúgy Wadmalac ötlete nagyon jó, a faggyal.

De egy kicsit föl lehet gyorsítani a dolgot, ha egy fúróval föntről lefele lyukakat fúrsz bele (nem áthatoló furatokat) és egy vonalban, mondjuk közepén keresztbe és azokat öntöd tele vízzel, akkor az első fagy kettészeli. Ha széttört, akkor a megmaradó nagyobb darabokba ugyanígy ketté. Szerintem 1 hosszú kemény tél alatt végeznél is, csak némi fúrás, meg víz.

De várjunk csak régen repesztettek követ faékes módszerrel is, fagy sem kellett hozzá. Csak fúrat faék és víz. És nyáron is működik. A víztől bedagadó faék szétrepeszti a követ. Bár ha vas is van a betonban nem tudom mennyire jó erre.

2015. jún. 30. 18:52
 13/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Ma ecetsavval próbálkoztam, az elég jól oldotta. A törmeléket a garázsban lévő aknába dobnám, csak annyira nehezek ezek a kövek, meg magasra rakták őket. Ezért gondoltam, hogy széttöröm.
2015. jún. 30. 20:19
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Fogj meg egy nagyobb fajta kalapácsot és keress egy hűvösebb napszakot! Ha lapján ütöd őket a kalapács tompa végével, pár ütésből szétmennek, percenként simán össze lehet így aprítani egyet-kettőt. Mennyiségtől függően megleszel pár óra alatt.

Ha nem vagy valami jó kondiban, keress egy férfi ismerőst!

(védőszemüveg legyen, mert fröcsög!)

G.

2015. jún. 30. 22:26
 15/21 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Wadmalac olvastad mit írtam?"

Igen, úgy gondoltam, hogy miután morzsalékot csinált, még mindig ott van, csak más formában, tehát nem válik levegővé, akkor persze jöhetnek a te verzióid. :D

2015. júl. 1. 11:08
 16/21 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Bár ha vas is van a betonban nem tudom mennyire jó erre."

Attól függ, milyen vas, mennyi, hogyan, de tény, hogy lehet akadály.

Ha pl. olyan betonlapról van szó, amibe beöntöttek egy spernórácsot, akkor szép kaland. :D

2015. júl. 1. 11:09
 17/21 A kérdező kommentje:
Kedvesek, nincs benne vas, csak kavicsok meg beton. Viszont elég hangos és még mindig nagyon erős. Egy-két kő magától széttörött, de a többi elég erősnek tűnik. Fúrni kellene, de a szomszédok miatt nem csaphatok nagy zajt. Az ecetsav pár év alatt kimarná, a fagyok alatt rendszeresen locsoltam vízzel, de nem gyengült meg eléggé. Ecetsavból 20%-osat használtam, de veszek 40%-osat.
2015. júl. 1. 13:40
 18/21 Wadmalac ***** válasza:
100%

Basszus, ha megvan még, aki csinálta ezt a betont, fizetek a receptért.

Mert eddig amit itt felénk betonoztak (főleg a járdák), 1-2 év alatt törnek össze maguktól.

2015. júl. 1. 13:46
 19/21 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Fúrni kellene, de a szomszédok miatt nem csaphatok nagy zajt."

Deeehogyneeem. :)

Csak kulturáltan.

Szépen minden szomszédot előre informálsz, hogy mondjuk jövő hét szombat délelőtt reggel 8-tól délután 14:00-ig zörögni fogok.

A csendháborításnál időponttal szabályozott védett időszak megszűnt. Most már BÁRMIKOR lehet csendháborítás.

Kulturált szomszédokkal, elmondva, miről van szó, miért kell zörögnöd, előre tisztázva nem lehet baj.

De mondok én neked valamit, szerintem ez minden önkormányzatra érvényes, az önkormányzat évente egyszer köteles neked kérésedre biztosítani egy ilyen, mondjuk építési sitt, egyéb nagy mennyiségű hulladék elszállítására lehetőséget, az önkormányzati büdzséből.

Érdeklődj náluk, hogyan lehetne megoldani.

2015. júl. 1. 14:58
 20/21 EagleHUN ***** válasza:
100%

"Ha pl. olyan betonlapról van szó, amibe beöntöttek egy spernórácsot, akkor szép kaland. :D"

Egyszer kiküldött faterom egy jómunkásembert órabérben a nagymamám házához szétveretni a (beton)teraszt, mert útban volt.

Egy óra múlva jött vissza az illető hogy ő ezt nem csinálja. Megnéztük, és egy régi szegecselt öntöttvas borona egyik sarka lógott ki (olyan 1.5-2m x 1m lehetett minimum.). Jóval később vissza lett betonozva inkább a terasz sarka. XD

2015. júl. 1. 22:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!