Miért HCl a sósav képlete?
Igazad van, a HCl a hidrogén-klorid képlete, nem a sósavé. Ha valaki mégis így fogalmaz, akkor pontatlan. Az más kérdés, hogy a sósav oldatot tartalmazó üvegeket gyakran HCl felirattal jelölik, itt általában az oldatban levő hatóanyag a lényeg (az oldatok üvegein általában az oldott anyag képlete szokott szerepelni). Bár a sósav kifejezést a hidrogén-klorid vizes oldatára értjük, a legtöbb "sav" tagot tartalmazó név vegyületre utal (H2SO4 - kénsav, HNO3 - salétromsav, ...). Tehát abba igazad van, hogy a sósavnak (mint oldatnak) nincs vegyjele, de a többi sav esetében van.
A ClH3O képlet viszont hibás, ilyen képletű anyag nem létezik. Vizes oldatban az ionok nem kapcsolódnak, mind külön mozog saját hidrátburokkal (ez minden ionrácsos vegyületre igaz).
Pár éve vegyiparban dolgozok és pár éve olvasom ezt az oldalt.
A szakmában sósem merült még fel ez a kérdés, mindig mindenki érti és tudja mikor, mit jelent a "sósav".
Ezen az oldalon kb félévente előkerül ez a kérdés.
Ez egy igazi gumicsont
Megmondom a választ, ezen kár rugózni! Ha a vegyiparban dolgozol tudni fogod , ha irodalomtanár leszel vagy szociológus, akkor meg tök mindegy ...
( van még egypár ilyen kérdés, pl 2-3 havonta felkerül, hogy Mi a különbség a vegyész és a vegyészmérnök között ? én 3× válaszoltam aztán meguntam)
szeptemberig ki kell bírni az ilyenekkel
aztán megint jön a hány kg égetett mész kell 74 kg sósavhoz kérdéssor :/
Nem elég a megoldás, mutasd a számolást is, hagy tanuljunk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!