Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Minden gerincesre jellemzo,...

Minden gerincesre jellemzo, hogy ha eltorik a gerince lebenul?

Figyelt kérdés
Szoval egy kigyora ugyanugy mint egy horcsogre? Bar az emlosok eleg egyertelmuek nekem:D vagy esetleg van kivetel?

2015. jún. 25. 20:26
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom, hogy akkor bénul le vagy hal meg egy gerinces élőlény, ha a gerincvelő megsérül, elszakad. Ezt pedig nem feltétlen jelenti a gerinctörés. Egy csigolyatörést meg lehet úszni lebénulás nélkül (ami ugye gerinctörés), de csak akkor, ha nem sérül a gerincvelő.
2015. jún. 25. 20:32
 2/2 anonim ***** válasza:
Bármi, aminek a gerincképlete tartalmazza a gerincvelőt alkalmas arra, hogy ilyen sérülést szenvedjen. Csak nagyon primitív gerinchúrosoknál, és porcos halaknál nem a gerinccsatornában fut a velőállomány. Ugyanakkor ha eltörik egy csigolya, vagy a gerincként funkcionáló porcképlet, a sérült egyed nem lesz alkalmas helyváltoztatásra, mivel a sérült terület nem alkalmas mozgásra. Funkcionálisan mozgásképtelenné válik, még akkor is, ha a velő sértetlen. Innentől kezdve pedig gyakorlatilag halott, mivel sem táplálékot nem tud keresni, sem menekülni nem képes. Egyes fajok nehezebben szenvednek ilyen sérüléseket, lásd például a kígyókat, amik csomót köthetnek a saját testükre, mégsem szakad meg a gerinccsatorna, de külső behatásra, például támadás esetén megsérülhet a csigolya is, a velő is. A sérülés környékén és az a mögött található terület nem mozgatható.
2015. jún. 26. 09:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!