Az utcán álló fákat azért metszik, hogy ne nőjenek rá a vezetékekre, amiket elszakíthatnának, vagy csak nehezen hozzáférhetővé tennének.
A gyümölcsfák metszésével a termést próbálják növelni.
Ebből a második részre írnám:
A gyümölcsfák metszésénél a lényeg az ágritkítás, méghozzá úgy, hogy egyenletesen oszoljanak el az ágak, úgymond levegősen álljanak, ne nyomják el egymást (és a leendő termést), ne legyenek "bokros" vékony ágacskák, amiket a termés súlya majd letör. A stabil főágak meghagyása a cél, amelyek el fogják bírni a termés súlyát.
Meg a ritkított fán a frincfranc kis ágacskák nem hordják el a tápanyagot másfelé, vagyis a meghagyott ágakba több jut, ott dúsabb termés várható.
Nem vagyok kertész, egy "szaki" biztosan szabatosabban el tudja mondani.
Díszfáknál a metszés célja a kívánt esztétikus forma létrehozása. Ennek már művészi szintű területe a japán bonsai.
A biológiai háttere elsősorban a növény hormonháztartásával függ össze. A növények egyik legfontosabb hormonja az auxin. Ez a hajtáscsúcsban termelődik, és a hajtás megnyúlásos növekedését serkenti (egy bizonyos szintig, utána viszont gátolja). Az oldalrügyek auxinérzékenysége kisebb, mint a csúcsrügyé, így itt már inkább a gátoló hatás érvényesül (csúcsi dominancia). Ha eltávolítjuk (például metszéssel) a csúcsrügyet, az oldalrügyek felszabadulnak a gátlás alól, azaz sokkal dúsabban fog a metszés hatására a fa elágazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!