Házibor metanol tartalma (->bővebben)?
Hogyan tudom a legegyszerűbben(persze a megíváson kívül) ellenőrizni ,hogy a gyümölcs boraimban(cseresznye,meggy,alma,szilva) van e metil alkohol?
Ha pedig van akkor az lehet e olyan koncentrációban jelen ami már gondot okozhat? (A gyümölcsökhöz adok répa cukrot is ,hogy magasabb legyen az alkohol tartalmuk.)
Nincs rá otthon könnyen elvégezhető módszer. Egy gázkromatográfiának nevezett módszerrel szokás mérni, a szükséges műszer több millióba kerül. Én úgy tudom, hogy a borfőzésnél nem szokott jelentős metanol képződni, de azért nem esküdnék meg rá.
Szóval ha nem vagy biztos magadban, akkor inkább vidd el kivizsgálni.
Egyáltalán nem értek hozzá, de én a google segítségével ezt találtam:
Azt írják: "Nem csak a pálinka, hanem a bor is tartalmaz metanolt, általában a pálinkánál kisebb mennyiségben. Az ismételten előforduló metanolmérgezések azt mutatják, hogy a tudatlanság, gondatlanság miatt bármilyen italba belekerülhet metanol. Ezért elvégezzük más szeszesitalok (borok, kevert italok) vizsgálatát is."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!