Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Házibor metanol tartalma...

Házibor metanol tartalma (->bővebben)?

Figyelt kérdés

Hogyan tudom a legegyszerűbben(persze a megíváson kívül) ellenőrizni ,hogy a gyümölcs boraimban(cseresznye,meggy,alma,szilva) van e metil alkohol?

Ha pedig van akkor az lehet e olyan koncentrációban jelen ami már gondot okozhat? (A gyümölcsökhöz adok répa cukrot is ,hogy magasabb legyen az alkohol tartalmuk.)

2015. jún. 17. 19:03
 1/5 anonim ***** válasza:

Nincs rá otthon könnyen elvégezhető módszer. Egy gázkromatográfiának nevezett módszerrel szokás mérni, a szükséges műszer több millióba kerül. Én úgy tudom, hogy a borfőzésnél nem szokott jelentős metanol képződni, de azért nem esküdnék meg rá.

Szóval ha nem vagy biztos magadban, akkor inkább vidd el kivizsgálni.

2015. jún. 17. 19:15
 2/5 A kérdező kommentje:
Egyáltalán hol végeznek ilyen vizsgálatokat?
2015. jún. 18. 16:21
 3/5 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem értek hozzá, de én a google segítségével ezt találtam:

[link]

Azt írják: "Nem csak a pálinka, hanem a bor is tartalmaz metanolt, általában a pálinkánál kisebb mennyiségben. Az ismételten előforduló metanolmérgezések azt mutatják, hogy a tudatlanság, gondatlanság miatt bármilyen italba belekerülhet metanol. Ezért elvégezzük más szeszesitalok (borok, kevert italok) vizsgálatát is."

2015. jún. 18. 19:38
 4/5 A kérdező kommentje:
Kösz.
2015. jún. 19. 12:37
 5/5 anonim ***** válasza:
Sok borhamisítvány úgy bukik meg, hogy nincs benne metanol. A valódi gyümölcsből és szőlőből készült borokban természetesen van metanol. Általában olyan mennyiségben, hogy a bor mértékletes fogysztása közben maga a metanol károsító hatása nem szempont. A direkttermő szőlőkből éppen a képződő magas metanoltartalom miatt nem ajánlják a bor készítését.
2015. jún. 22. 15:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!